Isak blev frisk från cancer – ”Finns ingen eftervård i Sverige”

Skrev rörande Facebookinlägget om testikelcancer

Foto: Privat
NYHETER

Isak Eliasson blev frisk från testikelcancer för ett år sedan. Året som gått sedan dess har varit tuffare än han trott – mycket på grund av omgivningens förväntningar, bland annat från vården.

– Vården pratar väldigt lite om sex och intimitet, säger han till Aftonbladet.

I augusti 2014 diagnostiserades Isak med testikelcancer. Bara två veckor senare opererades han för att sedan påbörja cellgiftsbehandling. Dock hade cancern spridit sig vilket innebar operation för att ta bort de lymfkörtlar dit cancern spritt sig. Han friskförklarades i januari 2015. Men även tiden efter har varit tuff för Isak, som under tisdagen skrev ett Facebookinlägg som fått stor spridning.

”Folk förväntar sig att man ska vara frisk”

Tiden efter att Isak friskförklarats var svårare än både han och omgivningen väntat sig. I och med att Isak hade testikelcancer påverkas hans samliv.

– Jag trodde det skulle vara lätt men det har varit tufft. Samlivet är det som påverkats mest. Folk förstår inte, de förväntar sig att man ska vara frisk och hel men man behöver bearbeta saker. Jag skrev om det för att det är ett viktigt ämne, många har hört av sig efteråt och sagt att de känner igen sig i det jag skriver, vilket är väldigt stärkande. Det känns bra att någon mår bra av att läsa det jag skrivit.

”Man slussas ut”

Vården efter att Isak friskförklarats har varit bristfällig enligt honom själv. Den fokuserar enbart på att själva sjukdomssymptomen försvinner.

– Vården pratat väldigt lite om sex och intimitet. Det finns ingen eftervård i Sverige, man slussas ut. Jag går på efterkontroller för kroppen men ingen frågar hur jag mår. Det säger väl en del om hur vården ser på sex. Det är liksom inget man har rätt till utan ses mer som en bonus.

Läs hela inlägget nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM