Mystiska ljuspelare sken över Stockholm

Foto: LÄSARBILD
Raitis Freimanis såg ljuspelarna på onsdagsmorgonen i Bromma.
NYHETER

Tidigt på onsdagsmorgonen såg Raitis Freimanis något mycket märkligt utanför sitt fönster i Bromma.

Från marken sköt flera meter höga ljuspelare rakt upp i luften och skiftade i blå-gula färger. 

– Först trodde jag det var strålkastare men sen visade det sig vara ett optiskt ljusfenomen som kallas ljuspelare. Det var väldigt vackert, berättar Raitis för Aftonbladet.

Vanligtvis brukar Raitis Freimanis från Bromma inte vakna så tidigt men då katten steg upp vid 5-tiden på onsdagsmorgonen bestämde Raitis sig för att göra detsamma. Något som han inte skulle ångra.

– När jag tittade ut genom fönstret trodde jag först att någon hade ställt upp en massa strålkastare utanför, men efter att min son googlat lite så kom vi fram till att det måste var så kallade ljuspelare eller Light Pillars som det heter engelska.

"Aldrig sett något liknande"

Enligt Raitis ska de lysande pelarna ha befunnit sig ungefär en kilometer från bostaden och han berättar att han aldrig sett något liknande tidigare.

– Jag har tidigare sett norrsken men det här var något annat. Jag läste att det måste vara väldigt kallt och helst vindstilla samt att det måste finnas mycket iskristaller i luften för att det ska fungera. Jag såg även några exempel på internet där stadsbelysningen hade skapat det här fenomenet tidigare.

Under natten visade termometern –13 grader i Bromma och enligt Raitis höll skådespelet på i drygt en timme. Under den tiden skiftade ljuspelarna flera gånger i intensitet.

– Ibland var de starkare men sen var det nästan som att de skulle försvinna helt. Det var dock väldigt vackert att titta på.

Inträffar några gånger per år

Enligt meteorologen Marie Staerk på SMHI förekommer så kallade ljuspelare några gånger per år och kan skapas både av solen men även av artificiella ljuskällor som till exempel från byggnader på marken.

– Vi hade faktiskt ett liknande sådant fenomen i Jönköping i måndags. Då skapades det av solnedgången, vilket då kallas vertikalpelare. Men båda är en typ av halo-fenomen, vilket är när solljus eller andra artificiella ljus reflekterar i iskristallerna som finns i luften.

Enligt Marie Staerk är förutsättningen för att ljusfenomen ska förekomma att det finns tillräckligt med iskristaller i luften och att det är kallt. Vanligast är därför att det inträffar under vintern.

Kan variera i färg och höjd

– Iskristaller finns inte i luften hela tiden utan det är först när det blir kallt som de bildas, detta eftersom kall luft håller fukt sämre och då bildas kristallerna.

Det finns enligt henne inte heller någon specifik plats där de uppstår oftare. Dock varierar både höjden och intensiteten beroende på hur många kristallerna är. Även färgen varierar beroende på ljuskällan.

– Med artificiellt ljus som LED-belysning blir det oftast vitt, medan solen kan göra att färgen blir mer gul.

FAKTA

Ljuspelare/Vertikalpelare

Vintertid händer det att luften fylls av små iskristaller. Det kan inträffa vid frostdimma eller frostdis.

Om en lågt stående sol lyser på dem kan ljuset reflekteras och det ser ut som en långsträckt vertikal pelare går genom solen. Det är ett halo-fenomen och kallas vertikalpelare. Kravet för att denna reflektion skall förekomma är att kristallerna är horisontella.

På natten kan även artificiella ljuskällor skapa så kallade ljuspelare. Ofta syns flera ljusa vertikala pelare som sträcker sig upp mot himlen. Färgen kan variera beroende av ljuskällans färg. Även intensiteten kan vara olika på olika höjd eftersom mängden iskristaller kan variera med höjden liksom kristallernas orientering och renhet.

Källa: SMHI

ARTIKELN HANDLAR OM