Svältdöda 13-åringens mamma häktas inte

Den norska 13-åringen hittades död i en stuga på nyårsafton.
NYHETER

Mamman till den 13-åriga flicka som hittades död i Norge på nyårsaftonen ska inte häktas.

Det beslutade tingsrätten i Gjøvik på onsdagen, uppger kvinnans advokat Aasmund Olav Sandland för tidningen Verdens Gang.

– Vi sitter med en del upplysningar som vi anser att det är viktigt att få belysta. Det är mycket arbete som måste göras för att säkra att den riktiga bilden kommer fram, säger åklagaren Linn H Fosso i Innlandet polisdistrikt till NTB.

Polisen misstänker mamman för att grovt ha svikit sin omsorgsplikt. Enligt obduktionsrapporten dog 13-åringen troligen av avmagring.

Mamman har varit inlagd på sjukhus efter dotterns död på nyårsaftonen, men var på plats i tingsrätten. På grund av referatförbud kan medierna inte återge vad hon sade.

Inga bevis mot mamman

Polisen hade begärt att kvinnan skulle bli häktad i fyra veckor.

Enligt kvinnans försvarare ska den 13-åriga flickan ha nekat till att låta sig läggas in på sjukhus eller för psykiatrisk behandling. Sandland säger att det inte finns några bevis mot mamman och inte heller att hon skulle ha gjort sig skyldig till något straffbart. Enligt honom har flickans död klara likheter med andra dödsfall bland anorektiker.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM