Norsk 24-åring erkänner ”eskortmordet”

1 av 4 | Foto: PRIVAT
24-åringen erkänner att han dödat Galina – men nekar till brott.
NYHETER

Galina, 28, hittades mördad i sin bil utanför operahuset i Oslo.

Nu har en 24-åring erkänt att han dödat henne – men vill slippa straff.

– Han nekar till brott och motsätter sig att bli frihetsberövad, säger hans försvare Joar Berg Henjum.

I mitten av december hittades bulgariska Galina Sandeva, 28, död i sin bil. Polisen misstänkte direkt att hon mördats och beskrev våldet hon utsatts för som ”brutalt”.

Hennes bil stod parkerad i ett av Oslos lyxigare kvarter, vid kajen i närheten av stadens berömda operahus. Polisen arbetade efter teorin att 28-åringen som var prostituerad mördats av en sexköpare.

På grund av de i övrigt få spåren i utredningen – bland annat ett skoavtryck från fyndplatsen och övervakningsbilder från en snabbmatsrestaurang på Skippergata 25A i Oslo – efterlyste polisen allmänhetens hjälp, skriver norska VG.

Förnekar brott

Och i måndags fick utredningen ett genombrott – en 24-årig man från norska Hedmark greps. Nu har mannen också erkänt att han dödade 28-åriga Galina, uppger VG.

Däremot nekar mannen till brott.

Hans försvarare Joar Berg Henjum vill inte utveckla varför 24-åringen anser sig oskyldig till brott och vill inte heller berätta något om vad hans klient har sagt till sitt försvar. Dock ska han vid ett omfattande förhör ha gett en förklaring.

– Han är ledsen och förstår att polisen måste utreda och komma fram till vad som skett. Men han nekar till brott och motsäger sig att han frihetsberövas, säger Joar Berg Henjum till VG.

Polisen har inte hittat någon koppling mellan mannen och Galina Sandeva innan morddagen och vill inte kommentera vilken relation de haft till varandra.

– Relationen mellan de två uppstod mordkvällen och han har varit tillsammans med henne i bilen, säger åklagaren Tina Bjarkø Helleland till VG.

Larmsamtal från hennes telefon

24-åringen ska ha gripits efter att polisen under en tid haft honom satt under bevakning, hur länge de spanat på honom är oklart, skriver VG. En av de detaljer som är kända kring utredningen av 24-åringen är att Galinas telefon hittades i närheten av mannens bostad.

Mordkvällen den 16 december ringdes ett nödsamtal från Galinas telefon. Det varade i åtta sekunder men inget sades och fram till nu har den varit försvunnen.

ARTIKELN HANDLAR OM