Befaras bli värsta på nästan 20 år – nu dränker El Niño Kalifornien

Men regnet ses som räddning mot torkan

1 av 6
NYHETER

Det har varnats för väderfenomenets kraft.

Nu har El Niño slagit till mot Kalifornien – och det rejält.

Väderinstituten varnar nu för värsta skyfallen på nästan 20 år med översvämningar och lera på vägarna.

Redan i oktober varnade amerikanska väderinstitutet NOAA för ovanligt starka El Niño den här vintern.

De senaste dagarna har södra Kalifornien drabbats av kraftiga skyfall och på onsdagsmorgonen varnade man för över 70 millimeter regn över Los Angeles och ännu mer i områdena kring Long Beach och Pasadena.

Tredje stormen

Gårdagens regnfall var det tredje den här veckan och lika kraftiga som de senaste dagarnas oväder, rapporterar Los Angeles Times.

Vid 11 på förmiddagen, lokal tid, utfärdades en varning för kraftiga översvämningar vid Ventura och Newhall, några mil norr om Los Angeles.

Så sent som i somras drabbades området hårt av skogsbränder. Vid översvämningar kan därför skräp flyta omkring och enligt LA Times rekommenderas därför invånare i området att hålla sig inomhus och högt upp i byggnader.

Regnovädret har förstört flera vägar.

– Flera gator i Ventura är extremt översvämmade just nu. Flera bilar har försökt att resa på dessa gator och har fastnat i vattnet. Håll er borta från vägarna och var försiktiga, skriver polisen i Ventura på Facebook.

Dessutom har nationella väderinstitutet utfärdat en varning för motorvägen Highway 101, som går längs med Kaliforniens kust.

– Den som kör på Highway 101 bör vara förberedd på snabbt strömmande vatten med lera och skräp på vägen, varnar National Weather Service enligt LA Times.

På onsdagskvällen, lokal tid, var flera motorvägar stängda.

Värst sedan 1998

Myndigheterna har lagt ut sand och sandsäckar på flera ställen.

Torkan i Kalifornien har pågått i flera år och har slagit alla rekord.

Därför ser många El Niño som räddningen, framför allt för att man hoppas att regnovädret ska fylla på vattenreservoarer i delstaten.

Experter har varnat för att årets El Niño kommer slå stormarna som lamslog världen 1997 och 1998. Då uppskattas 23 000 människor har dött runt om i världen till följd av torka, översvämningar och andra naturkatastrofer till följd av stormarna.