Beväpnad milisgrupp har ockuperat byggnad i Oregon

1 av 5
NYHETER

NEW YORK. De ser de federala myndigheterna som förtryckare.

Därför har medlemmarna i en tungt beväpnad milisgrupp ockuperat en byggnad i ett statligt vildmarksområde i Oregon i nordvästra USA.

– Vi planerar att stanna i flera år, hotar ledaren Ammon Bundy.

Det som mycket snabbt utvecklats till de senaste decenniernas största ”showdown” mellan de federala myndigheterna och en av USA:s många milisgrupper började med en fredlig demonstration i den lilla staden Burns i de sydöstra delarna av Oregon förra helgen.

”Symboliserar tyranniet”

Något hundratal människor hade samlats för att protestera mot att Dwight och Steven Hammond – far och son i en lantbrukarfamilj – dömts till fängelse för att ha förstört federal mark med anlagda bränder.

När aktionen var över tog sig ett okänt antal aktivister, anförda av Ammon Bundy från Nevada, till intilliggande Malheur National Wildlife Refuge – ett vildmarksområde ägt av staten – och bröt sig in i en stor administrationsbyggnad.

Strax därefter kom en kommuniké från Bundy om att byggnaden var ockuperad.

– Den här byggnaden symboliserar tyranniet mot familjen Hammond. Vi planerar att stanna i flera år, sa Bundy i en tidig kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Har två krav

Kraven från gruppen – som kallar sig Citizens for Constitutional Freedom – är två.

Först och främst att Dwight och Steven Hammond – som själva hävdar att de eldat på federal mark för att skydda egen egendom, men enligt federal domstol gjort sig skyldiga till mordbrand – omedelbart frisläpps.

Men man vill också att staten ger upp Malheur-parken och överlämnar kontrollen till de jordägare som blev bortkörda när marken annekterades.

– Det vore förenligt med konstitutionen och det är för den vi kämpar. Den har suveränitet i det här landet, förklarade Bundy i intervjun med Reuters.

Exakt hur många som ingår i Bundys stödtrupper är okänt, men myndigheterna utgår från att gruppen är tungt beväpnad och har tillräckligt med proviant och andra resurser för att kunna genomföra en mycket lång ockupation.

”Vill inte dö”

Själv vill Ammon Bundy – son till Clive Bundy, en ranchägare som varit inblandad i liknande konflikter i Nevada, senast för två år sedan – inte uppge hur många av ockupanterna i Oregon som bär vapen, men säger att man är redo att försvara sig om det behövs.

– Jag har dock ingen önskan om att det här ska eskalera till väpnad konflikt, säger han till CNN.

– Jag älskar min hustru och min familj och vill inte dö.

Hittills har FBI, den federala polismyndighet som automatiskt kopplas in vid konflikter av den aktuella sorten, intagit en avvaktande hållning.

Inga gripanden har gjorts och förhandlingar – såvitt omvärlden vet – inletts.

Media hänvisas till det lokala sheriffkontoret i Burns. Som tills vidare bara säger att Malheur-parken ska undvikas.

Den allmänna uppfattningen är att FBI-cheferna – visa av de bittra erfarenheterna från katastrofen under belägringen i Waco i Texas i mitten av 90-talet, då sammanlagt 80 människor dödades –  till varje pris vill undvika direkt konfrontation.

Men på något sätt måste situationen på något sätt redas ut – och Ammon Bundy har uppenbarligen inga planer på att ge upp.

ARTIKELN HANDLAR OM