Uppmaningen: ”Tänk till innan du ger dig ut på vägarna”

Tänk till innan du ger dig ut, uppmanar polisen.
NYHETER

Rekordkylan slår hårt mot trafiken.

Och nu uppmanar polisen att tänka en extra gång innan man ger sig ut på vägarna.

– Om man åker ut bör man ha riktigt med kläder med sig, säger Mikael Norén på Norrbottenspolisen.

Graderna kryper neråt.

Under natten slogs säsongens köldrekord med 42,8 minusgrader uppmättes i Naimakka i nordligaste Norrland. Och den stränga kylan slår hårt mot trafiken.

Norrbottenspolisen uppmanar inte folk att hålla sig borta från vägarna, däremot vill de be alla trafikanter att ”tänka en extra gång” innan de beger sig ut.

– Det är riskabelt om man blir stående, är dåligt klädd och börjar frysa, säger Mikael Norén, vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen.

”Ha ordentligt med kläder”

Enligt honom har polisen hittills haft en lugn morgon med få trafikolyckor och inrapporterade händelser utmed vägarna. Men han vill ändå uppmana alla trafikanter att ha ordentligt med kläder och en telefon med sig ifall man skulle få motorstopp och bli stående.

– Nog kan man fara ut, men ha kläder med er och en telefon om något händer, säger han.

Tåg och bussar inställda

Flera tåg och bussar har tvingats ställa in på grund av kylan. Samtliga Norrtågs avgångar väntas vara inställda under dagen och morgondagen, dessutom har även SJ har valt att ställa in flertalet avgångar. Flera bussar har också ställts in, så det finns ingen ersättningstrafik för de som tänkte ta tåget.

– Det är ju mellan 30 och 40 grader däruppe så det är ganska kärvt, man vill inte riskera att man blir stående längs linjen om någonting händer för då blir det besvärligt, säger Lars Hedström på Trafikverkets pressjour.

Det är totalt tio tåg som drabbas. Bland annat drabbas Norrtågts trafik mellan Luleå och Kiruna samt tåg mot Umeå, dessutom drabbas SJ:s tåg mellan Luleå - Kiruna - Narvik, enligt Trafikverket.

Det är fortfarande oklart när trafiken kommer igång som vanligt igen.

ARTIKELN HANDLAR OM