”En hel yrkeskår som blir smutskastad”

1 av 4 | Foto: Privat
NYHETER

Efter debatten om den dåliga maten till äldre har kocken Malin Nilsson startat ett Facebookuppror.

– Det är en hel yrkeskår som blir smutskastad när människor sitter bakom sina skärmar och kräker av sig alla möjliga vidrigheter om mat till äldre, säger hon till Aftonbladet.

Efter bilden på Per Larssons 92-åriga mammas matlåda drogs debatten om maten till äldre igång.

En av dem som gått ut hårt är stjärnkrögaren Leif Mannerström som menar på att maten blivit sämre på många äldreboenden runt om i landet.

Något som inte stämmer, enligt kocken Malin Nilsson.

– Det är en hel yrkeskår som blir smutskastad när människor sitter bakom sina skärmar och kräker av sig alla möjliga vidrigheter om mat till äldre. Mat som dessutom inte var representativ då det var en mottagare med flera allergier, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Privat

Samlar bilder på vällagad mat

Kritiken och klagomålen har fått Malin Nilsson, som själv jobbat i storkök och lagat mat till äldre att starta ett Facebookuppror. På sin privata Facebooksida har hon startat ett fotoalbum där hon samlar in bilder på mat från äldreboenden och som körs ut av hemtjänsten. Bilderna visar allt från tjusiga smörgåstårtor till bakverk till färgstark husmanskost.

– Många är tacksamma för att jag lyft det som är bra och att det blir någon sorts nyans i den här debatten, det är inget vidare kul att gå till arbetet med vetskapen om att ett helt land inbillar sig att man är just den som gör korvlådan till tant Agda.

Foto: Privat

”Vi löser det, för vi är servicepersonal”

Nilsson menar att det är lätt för människor som själva inte jobbar inom äldrevården att sitta och tycka en massa.

– Det är lätt för Leif Mannerström att ryta till och säga att politikerna borde minsann prova maten till de äldre. Vet du vad Leif, det händer att politikerna får äta de äldres mat och att den dessutom både är vällagad och god! Jag är själv fritidspolitiker, så jag har suttit på båda sidorna av bordet.

Enligt Nilsson är det inte vem som helst som klarar av att laga mat som ska vara konsistentanpassad, med lagom smak, ha bra med färg, rätt temperatur och som dessutom ska klara av att fraktas en bra bit i plastlåda.

– Vi ska dessutom inte inbilla oss att de inte får ha önskemål, under mina år så har jag stött på de mest märkliga önskekosterna som inte har varit av allergiskt slag. Och i de flesta fall löser vi det. För vi är servicepersonal!

Foto: Privat

ARTIKELN HANDLAR OM