Trump hyllas för briljant slugtaktik

1 av 4 | Foto: John Locher / AP
Donald Trumps drag hyllas som ”briljant”.
NYHETER

Donald Trump hyllas i USA – som en ”briljant politiskt strateg”.

Hans senaste drag beskrivs som slugt och sår tvivel kring om republikanske motkandidaten Ted Cruz ens lagligt kan bli president.

– Att Cruz föddes i Kanada kan bli ett stort problem, säger Trump.

Donald Trump sa i tisdags till Washington Post att ett mörkt moln hänger över hans kanske främste motståndare i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Han väckte då med okarakteristisk försiktighet frågan om Ted Cruz kan bli president eftersom han är född i Kanada.

– Republikanerna måste fråga sig själva: ”Vill vi ha en presidentkandidat som kan sitta låst i rättsmål i två år”. Det skulle kunna bli ett stort problem, säger Trump enligt The Washington Post.

För att bli president måste du vara en ”natural born citizen” i landet, enkelt uttryckt så måste du vara född innanför USA:s gränser.

”Gör det för hans skull”

Trump menar att bara det faktum att det demokraterna skulle kunna använda Cruz födelseplats mot honom kan vara ett allvarligt problem för republikanerna. Att bara frågetecknet kan ställa till det.

– Hur ställer du upp mot demokraterna, oavsett vem det blir, om du har det här hängande över ditt huvud, att motståndaren drar det här till domstol? säger Trump till CNN.

Donald Trump ger också ett råd till sin republikanske kamrat – att Cruz själv går till en domare och reder ut frågan om han lagligt kan bli president.

– Jag gör det här för Teds skull. Jag gillar honom. Han gillar mig, säger Trump till CNN.

Han menar också att det inte var han som tog upp frågan till att börja med, han säger att han fick frågan från Washington Post.

CBS News sår dock lite tvivel kring Trumps sistnämnda påstående.

De rapporterar under torsdagen att multimiljardären redan för en månad sedan nämnde Cruz och hans kanadensiska födelseplats. Under en intervju med ”Face the Nation-programledaren” John Dickerson fick Trump frågan om att han nämnt ”något om att Ted Cruz är född i Kanada”.

– Det är något jag bara tar upp om han är en av de två sista, svarade Trump då, enligt CBS News.

”Han är inte dum”

Inför kraftmätningen i Iowa där primärvalssäsongen drar i gång i februari leder Ted Cruz i opinionen. Men nationellt ligger han efter affärsmannen och miljardären Donald Trump, som i snitt har ett opinionsstöd på 35,6 procent mot 18,6 för Cruz, skriver TT.

I Washington Post skriver de att Trumps drag att plocka upp Cruz kanadensiska bakgrund är ”briljant”.

”Säg vad du vill om Donald Trump men mannen är inte dum. Särskilt inte när det kommer till det politiska spelet. Se bara på hur han har incijerat idén om att det kan vara farligt för republikanerna att nominera Ted Cruz som presidentkandidat på grund av det faktum att Texassenatorn är född i Kanada och hur han fått upp det på den dagliga agendan den här veckan” skriver Washington Posts politiske reporter Chris Cillizza.

Han menar att Trump lyckats sätta ett frågetecken kring Cruz att på något sätt svärta ner sig själv med anklagelsen.

Särskilt hyllas också hur Trump satt in frågan om Cruz födelseplats ”problem” i det allmänna medvetandet efter att såväl Washington Post som New York Times med hjälp av ett flertal experter konstaterat att det inte är några lagliga konstigheter för Texassenatorn Ted Cruz att bli USA:s nästa president.