Nord sprängde vätebomb – nu startar Sydkorea högtalarna

1 av 2 | Foto: SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY
Sydkoreanska högtalarna som står vid gränsen till grannlandet i norr och pumpar ut propaganda.
NYHETER

Nordkorea påstår att de genomfört ett vätebombstest.

Nu drar Syd igång sin propagandabergsprängare – igen.

Under onsdagsmorgonen, svensk tid, meddelade diktaturen i Pyongyang att de genomfört en provsprängning i Kilju, i nordöstra Nordkorea, nära området där landet tidigare genomfört kärnvapentester.

– Republikens första vätebombsprov har genomförts framgångsrikt klockan 10.00 (klockan 02.30 svensk tid), meddelade Nordkoreas statliga television.

Provsprängningen har fördömts av omvärlden och FN:s säkerhetsråd sammankallades till ett möte under onsdagskvällen. Men det är obekräftat om det verkligen rör sig om en vätebomb som orsakade vad som uppmättes som ett jordskalv med magnitud 5,1.

Trots tvivlen svarar nu Sydkorea på testet som de anser är en provokation. Landets president skriver i ett uttalande att det internationella samfundet måste ”se till att Nordkorea får betala” för sprängning.

Och nu kommer Sydkorea också ljudbomba grannen i norr med propaganda igen, uppger BBC. Under fredagen ska landets högtalarsystem som på gränsen mellan länderna står riktat mot Nordkorea börja pumpa ut sina budskap som ska höras flera kilometer in i landet.

Bland annat spelar de upp nyheter från hela världen, kritik mot regimen i Pyongyang och sydkoreansk popmusik, skriver New York Times.

Så sent som i augusti höjde Sydkorea volymen på högtalarsystemet – då för första gången på elva år.

Anledningen den gången var att Kim Jong-Un anklagades för att ha brutit mot vapenvilan och skickat en granat mot Sydkorea. Då han diktatorn hota med "fullskalig vedergällningsaktion" om inte sydkoreanerna stängde av propagandasändningen.