Tiotal kvinnor sexuellt ofredade på torg

NYHETER

Nio unga kvinnor har anmält att ett killgäng tafsat på dem under nyårsnatten.

Nu söker polisen i Kalmar efter fler utsatta.

– Vi såg helhetsbilden för några dagar sedan, säger Johan Bruun, polisens presstalesman.

Det var efter tolvslaget på nyårsnatten som de sexuella övergreppen ska ha inträffat på Larmtorget i centrala Kalmar.

– Vår bild är att efter tolvslaget när de flesta gick in på krogen blev en del kvar. I samband med det här blev ett antal unga tjejer utsatta för sexuellt ofredade när ett gäng killar tafsade på dem, säger Johan Bruun, presstalesman vid polisen i Kalmar.

Nio målsägande

På torsdagseftermiddagen fanns fyra anmälningar med totalt nio målsägande.

– Anmälningarna har ramlat in under nyårsdagarna, men det här har inte högprioriterats förrän vi såg helhetsbilden för några dagar sedan, säger Bruun.

Än så länge har polisen inte pratat med kvinnorna som anmält. Det kommer man att göra så snart som möjligt. Därför har polisen ingen uppfattning om hur många män som har ofredat kvinnorna i Kalmar.

– Finns det fler utsatta uppmanar vi dem att göra anmälningar. Har någon fotograferat killarna vill vi gärna ta del av dem, säger Johan Bruun.

Den enda uppfattning man har av de misstänkta gärningsmännen är att de inte pratar svenska.

– Det sammanlagda signalementet är att de är utlänningar, säger han.

”Vet inte vad som hänt”

Ungefär samtidigt blev minst 90 kvinnor utsatta för rån, hot och sexuella övergrepp i tyska Köln. Men polisen i Kalmar vill inte dra några direkta paralleller till de händelserna.

– Vi vet ännu inte riktigt vad som har hänt här, men det verkar vara mycket allvarligare i Köln. Vi vill utreda vår del först, säger Johan Bruun.

För Kalmarpolisen är det nu prioriterat att klara upp de misstänkta övergreppen under nyårsnatten.

– Det är viktigt att klara upp det här så att kvinnor kan gå säkert på gator och torg. Tjejerna är chockade efter det som inträffat, säger Johan Bruun.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar