Åtalas för mordbränder mot socialen - ville hämnas ”kidnappat” barn

1 av 11
NYHETER

Elva personer står åtalade för flera misstänkt planerade och genomförda mordbränder mot socialtjänstens lokaler i södra Stockholm.

Motivet misstänks vara hämnd för ett tvångsomhändertagande av en pojke i våras.

Brandattackerna i somras har medfört skador för miljontals kronor.

En socialsekreterare fick sin bil nedbränd.

Upprinnelsen till brandattentaten ska enligt åtalet ha varit då en liten pojke omhändertogs i hemmet i maj. Sju arga vuxna ska i samband med det ha uttalat verbala hot mot ansvarig socialsekreterare. Dagen efter kallades vårdnadshavarna till socialkontoret, då ska även anhöriga och bekanta till familjen ha varit med. Tumult uppstod då besökarna ska ha använt våld och väktare tvingades ingripa.

Efter den händelsen har fem misstänkta brandattentat genomförts på flera socialkontor i Botkyrka kommun.

Brandbomber kastades mot lokalerna

Totalt åtalas elva personer för bland annat skadegörelse och medhjälp till det, försök till mordbrand alternativt grov skadegörelse, anstiftan av försök till mordbrand och mordbrand med mera.

Fyra personer sitter häktade, tre män, 19, 20 och 45 år, och en 26-årig kvinna.

Flertalet av de åtalade ska vara anhöriga och vänner till föräldrarna vars barn blev tvångsomhändertaget.

En 45-årig man misstänks ha planerat attentaten och ska ha deltagit vid flera genomförda skadegörelser där flaskor antänts med brännbar vätska och kastats mot socialtjänstens lokaler och bildäck tuttats på.

Fungerar som rådgivare

Enligt förundersökningen ska 45-åringen vara en rådgivare för många familjer i Botkyrkaområdet, familjer som haft konflikter med socialtjänsten ska ha sökt hans hjälp.

45-åringen var en av dem som följde med föräldrarna till mötet på socialkontoret.

– Jag var med som stöd, har han sagt.

”Socialtjänsten har nazistpersonal”

Mannen har nekat till brott och hävdat att han har alibi för de sex brottstillfällen han misstänks för.

– Jag har jobbat i min brors affär.

Han har medgett i förhör att han dokumenterat bränderna mot socialen på sociala medier och Youtube och där skrivit att bränderna berott på socialtjänstens ”nazistpersonal”.

Rättegången har inletts vid Södertörns tingsrätt och beräknas pågå till slutet av februari.

Aftonbladet har sökt åklagaren.

FAKTA

Detta har hänt

  Totalt genomfördes fem brandattentat mot socialkontoren i Tullinge, Hallunda och Tumba i somras med kostnader för flera miljoner kronor som följd.

  En 20-årig man åtalas för förgripelse mot tjänsteman, för att ha hållit fast en socialsekreterare på socialkontoret och hindrat henne att röra sig.

  20-åringen och flera medhjälpare åtalas för skadegörelse av socialtjänstens lokaler i Tullinge den 30 juni, flaskor med brännbar vätska har kastats mot fastigheten.

  20-åringen misstänks tillsammans med en 45-årig man och andra medhjälpare för försök till mordbrand, genom att lägga bildäck med brännbar vätska vid socialtjänstens entré i Tullinge den 16 juli och tända på, med brandskador för minst en miljon kronor. Samtidigt klistrades kritiska A4-lappar upp på fastigheter där socialtjänsten pekades ut som tjuvar.

”Ni finns för att hjälpa folket och inte stjäla deras barn!!!”

”Era utredningar är för det mesta bara påhitt!!!”

  20-åringen åtalas för mordbrand vid socialtjänstens entré i Tumba den 17 augusti tillsammans med 45-åringen, med skador för minst 640 000 kronor.

  Även där användes bildäck som dränktes in med brännbar vätska och kritiska A4-lappar sattes upp.

  Den andra misstänkta mordbranden 20-åringen och hans medhjälpare åtalas för är en brandattack mot socialtjänstens lokaler i Hallunda den 25 augusti, med skador för minst 110 000 kronor.

  Den 27 augusti skedde ytterligare ett mordbrandsförsök där 20-åringen med flera misstänks ha varit inblandad, vid socialtjänstens lokaler i Tullinge med skador för minst en miljon kronor.

  Den 1-2 september misstänks 20-åringen med flera ha satt upp kritiska lappar vid den hotade socialsekreterarens bostad, krossat bilrutan och hällt brännbar vätska och tuttat på bilen, med skador för minst 40 000 kronor. Enligt åtalet skedde det som hämnd för det ingripande hon gjort som myndighetsperson.

  Skadegörelsen ska enligt åklagaren bedömas som grov och har ingått som ett led i en serie angrepp mot socialtjänsten i Botkyrka kommun.

ARTIKELN HANDLAR OM