Obama öga mot öga med amerikanerna om vapenfrågan

1 av 3 | Foto: Reuters TT/Kevin Lamarque
Obama hälsar på politikern Gabrielle Giffords som själv drabbats av vapenvåldet. Den 8 januari 2011 sköts hon i sin hemstad Tucson under ett valmöte och skadades allvarligt.
NYHETER

Vapenfrågan splittrar USA.

I en direktsänd debatt har USA:s president Barack Obama nu mött anhängare och motståndare till vapenfrågan för att diskutera frågan öga mot öga.

– Vi försöker inte ta ifrån någon sina vapen, säger han.

Vapendebatten är den kanske hetaste debatten i USA just nu. Människors rätt att bära vapen är en fråga som länge splittrat folket – och än så länge verkar den inte vara nära en lösning.

Efter flera masskjutningar med många döda på offentliga platser såsom skolor och universitet vill USA:s president Barack Obama ta ett krafttag och skärpa reglerna för vapenlagar. Han vill bland annat ha hårdare krav på rapportering av försvunna vapen och dessutom ökade bakgrundskontroller på de som köper vapen på nätet och på vapenmässor.

Det har fått vapenentusiasterna och vapenlobbyn att reagera.

”De vill döda”

I CNN:s direktsända debatt tar Barack Obama sitt nästa steg och för första gången någonsin står han öga mot öga med de vanliga amerikanerna för att debattera frågan om hårdare vapenlagstiftning.

– Vi försöker inte ta ifrån någon sina vapen, säger Barack Obama och poängterar att det inte är som vapenlobbyn NRA påstått.

Sedan fick olika personer komma fram med sina frågor.

Taya Kyle, änka till soldaten Chris Kyle som var med i filmen ”American Sniper”, tror inte att hårdare vapenlagar skulle fungera och ser inte det som någon lösning. Detta trots att hennes man mördades i samband med ett vapenbrott.

– Problemet är att de vill döda, sa hon.

NRA dök inte upp

En annan kvinna, Kimberly Corban, som överlevde en överfallsvåldtäkt, berättar att hon alltid har ett vapen för att skydda sig själv och sina barn. Och hon känner att hennes rättigheter blir inskränkt om hårdare vapenlagstiftning skulle bli verklighet.

– Jag har redan varit ett offer en gång, och jag vägrar låta det hända igen, säger Corban i debatten.

Obama håller inte med utan svarar att lösningen är att göra det svårare för personer att köpa vapen.

– Du skulle kanske vilja göra det lite svårare för angriparen att också ha en pistol, svarar han.

Vapenlobbyn NRA dök inte upp, trots att de har sitt kontor alldeles i närheten.

– Jag pratar gärna med dem, men konversationen måste grunda sig på fakta och sanning, och vad vi faktiskt föreslår. Inte något extremt som ”Obama försöker ta bort dina vapen”, säger Obama.

ARTIKELN HANDLAR OM