USA skickade supermissil fel – hamnade på Kuba

Foto: ethan miller
US hellfire-missil.
NYHETER

En inaktiv missil skulle skickas hem från Europa till USA.

Men istället hamnade den på Kuba, skriver Wall Street Journal.

Nu oroas USA för att de ska sprida hemlig information till Kina, Nordkorea eller Ryssland.

Det var under 2014 som missilen skickades helt fel och misstaget kunde ha lett till en seriös förlust av militärteknik, enligt amerikanska tjänstemän.

Den hamnade i Kubas huvudstad Havanna men skulle till Florida, står det i en rapport som Wall Street Journal kommit över. Och ända sedan dess har USA:s myndigheter försökt får tillbaka missilen – dock utan framgång.

Missilen som skickades är mark-, luft- och laserstyrd och kan sättar in vid en attack från helikopter eller obemannad drönare. Den innehöll inte några explosiva ämnen, men däremot innehåller den information om den avancerade tekniken som USA använder. Information som inte ska spridas runt i onödan.

Nu oroar sig landets myndigheter för att Kuba kommer dela med sig av den hemliga informationen till länder som Nordkorea, Kina eller Ryssland.

Kan bero på spioneri

Utredare har fortfarande ingen aning om händelsen var ett misstag eller om det berodde på spioneri.

Men missilen hade skickats till Spanien i början av 2014 för att användas i en träning med försvarsalliansen Nato. Därefter togs den från Spanien, till Tyskland och så småningom till en flygplats i Paris där den skulle skickas tillbaka till Florida – men den kom aldrig fram.

USA och Kuba är fiender sedan lång tid tillbaka, men restaurerade sina diplomatiska förbindelser i juli förra året.