Patienter behandlades – då revs kinesiskt sjukhus

Foto: AP/TT
Sjukhuset i Zhengzhou i centrala Kina jämnades med marken av kamouflagemän med bulldozers
NYHETER

Utan tillstånd rev kamouflerade personer delar av ett kinesiskt sjukhus under torsdagen, rapporterar AP.

En av byggnaderna var full av patienter och sjukhusanställda som tvingades fly för sina liv.

Sjukhuset ska ha förhindrat byggandet av en ny motorväg och lokala myndigheter anklagas för att ligga bakom bulldozerattacken, skriver nyhetsbyrån.

Lokala myndigheter ska ha velat bygga en ny motorväg i Henan-provinsen i centrala Kina.

Men ett sjukhus grusade planerna.

Under fredagen rapporterar AP att universitetssjukhuset i staden Zhengzhou anklagar lokala myndigheter för att utan tillstånd ha beordrat att sjukhuset som stod i vägen skulle jämnas med marken.

Människor kvar – då började rivningen

Det var på torsdagen som en grupp kamouflerade personer tog sig till platsen och med hjälp av bulldozrar började riva delar av sjukhuset – samtidigt som människor befann sig i byggnaderna.

Enligt AP, som hänvisar till den statliga nyhetsbyrån Xinhua, begravdes sex kroppar – som förvarades i sjukhusets kylrum – i de efterföljande rasmassorna.

Patienter och sjukhusanställda ska ha tvingats fly byggnaden och medicinsk utrustning för drygt 25 miljoner kronor förstördes. Enligt AP skadades ett okänt antal ur personalen.

– Att begrava patienters kvarlevor är extremt respektlöst mot de döda. Jag kunde aldrig föreställa mig att någonting som det här någonsin skulle hända, säger Zhang Yuan, talesperson på sjukhuset.

Vanligt problem

Lokala myndigheter i Huiji-distriktet uppger att de förgäves bett sjukhusets företrädare att själva se över en rivning av byggnaden och att sjukhuspersonal hade uppgett att de aktuella byggnaderna var utrymda.

Enligt AP är påtvingade rivningar en vanlig förekomst i Kina när lokala myndigheter har fått siktet inställt på mark som kan vara ekonomiskt gynnsam.

ARTIKELN HANDLAR OM