Turistindustrin lider i Egypten

NYHETER

Försöken att reparera den blödande turistnäringen i Egypten hotas av de senaste attackerna mot turister i landet.

– Vi har haft det kämpigt i flera år nu, säger en hotellarbetare i Hurghada.

Med vackra sandstränder, arkeologiska underverk och behagliga temperaturer lockade Egypten länge till sig mängder av utländska besökare. Men situationen för turismindustrin, en av Egyptens största arbetsgivare, har varit minst sagt kämpig sedan folkresningen 2011.

Politisk oro och våldsamma attacker i landet har fått många turister att välja andra resmål.

Hoppas på framtiden

29-åriga Maged Mohammed jobbar i receptionen på ett hotell i Hurghada, inte långt från Bella Vista som attackerades i fredags. Han berättar hur turisterna kommit och gått sedan Mubaraks fall, men så länge charterbolagen fortsätter med sina flygningar har han trots allt hopp om framtiden.

– Det är turister från många länder här just nu, det är bara ryssarna som inte kommer längre. Situationen har varit mycket svår för oss, men jag tror att det kommer att bli bättre, säger han till TT i telefon från semesterorten.

Enligt Maged Mohammed är stämningen bland turisterna lugn, även om han fått många frågor om vad som hänt.

– Situationen är okej. Det har varit poliser överallt i centrala Hurghada, men turisterna är inte särskilt rädda. Det är säkert här.

Attacken var den andra på lika många dagar som drabbat utländska besökare i Egypten. I torsdags attackerades en grupp israeliska turister vid ett hotell nära pyramiderna i Giza i ett dåd som extremistgruppen Islamiska staten (IS) tagit på sig. Ingen skadades.

”Attack mot ekonomin”

Men det spända läget på Sinaihalvön, där den egyptiska grenen av IS är aktiv, har fått framtidsutsikterna att se ännu mörkare ut. Ryssland ställde in alla flygningar till Egypten när ett ryskt passagerarplan störtade i området i slutet av oktober. Alla 224 ombord omkom, och IS har tagit på sig dådet som från ryskt håll beskrivs som en terrorattack.

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, är det ingen slump att attacken i Hurghada riktades mot ett turisthotell.

– Det här är framförallt ett försök att skada Egyptens ekonomi. Turistnäringen är en stor del av Egyptens ekonomi, säger han till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM