Detta har hänt: Hotellattacken i Hurghada

NYHETER

Tre turister skadades när två beväpnade män attackerade Bella Vista hotell i den populära egyptiska semesterorten Hurghada den 8 januari.

Två personer från Österrike och en svensk skadades i attacken och fick vårdas på sjukhus för skärskador.

Det var fredagskvällen som två beväpnade gärningsmän tog sig in på en restaurang till Bella Vista hotell i den populära egyptiska semesterorten Hurghada. Männen var beväpnade med kniv och hotade flera personer. Enligt de första uppgifterna ska gärningsmännen ha kommit från havet, med båt.

Gärningsmännen högg och skadade tre turister på hotellet. En 27-årig svensk man fick flera hugg mot bland annat nacken och två 72-åriga österrikare skadades. Vid 22.30-tiden kunde UD bekräfta att en svensk medborgare skadades i attacken.

Egyptisk polis var snabbt på platsen och kunde avstyra attacken. De stormade lokalen och avlossade flera skott mot gärningsmännen som försökte fly. En av dem ska ha dött direkt på platsen och den andre ska ha skadats, uppger lokala tjänstemän för BBC. Det fanns vid 13-tiden på lördagen inga uppgifter om skadeläget på mannen. Männen ska ha varit beväpnade med knivar och pistolliknande förmål, som inte var riktiga skjutvapen.

De skadade åkte till sjukhus. Svenske Sammie Olovsson, 27, kom undan med lindriga skador och det gjorde även österrikarna Renata och Wilhelm Weisslein. Totalt befann sig 90 skandinaviska gäster, däribland 35 svenskar, på hotellet.

Målet med attacken är fortfarande oklart. Det cirkulerar uppgifter om att det ska vara ett rånförsök som gick fel, att målet ska ha varit att kidnappa turister samt att det endast rör sig om ”vanlig” brottslighet.

Hurghada har hög säkerhetsnivå i staden efter attacken och bland annat har vägar stängts av för att hindra folk från att åka in eller ut från staden, skriver Sky News. Det är på lördagen ännu ingen som tagit på sig ansvaret för attacken.

Vid 10-tiden på lördagen uppdaterar hotellet Bella Vista Resort Hurghada sin Facebooksida och kommer med sin egen bild av händelseförloppet. ”Hela händelsen utspelade sig under fyra minuter. Två drogade män attackerade en av våra hotellrestauranget med låtsaspistoler och små knivar. En av gärningsmännen använde sin kniv och försökte hugga mot gästerna”. De fortsätter med att skriva att deras säkerhetsvakter och polisen inom några sekunder sköt mot gärningsmännen varav en dog och en skadades. ”Mest troligt försöker man göra propagande för att påverka turismen i Egypten”, skriver de.

Enligt Egyptens turistminister Hisham Zazou ska angriparna ”inte ha varit en del av en organisation”.

– Det var en individuellt motiverad attack enligt vår första slutsats, säger han till AFP och påstår att attacken var alldeles för ”amatörmässig” för att en organisation ska ligga bakom den.

ARTIKELN HANDLAR OM