Använder vattenkanon under demonstrationer

Flera demonstrationer hålls under lördagen

1 av 5
NYHETER

KÖLN/Stockholm. På Breslauer Platz vid Centralstationen är det nästan fler poliser än demonstranter.
Poliserna har sina hjälmar på magen, redo att använda.
På eftermiddagen satte polis i Köln in vattenkanon för att skingra demonstranter. Sammandrabbningen sker i samband med den islamfientliga organisationen Pegidas demonstration.

Uppladdningen från polisens sida är maximal i ett försök att sudda ut skandalen från nyårsnatten då ett stort antal kvinnor blev sexuellt angripna och rånade.

Men under högerextrema Pegidas marsch på lördagen drabbade polis samman med ett stort antal demonstranter.

Vid 16.30-tiden rapporterade AFP att polisen använde sig av tårgas och vattenkanoner. Demonstranterna från Pegida svarade med att kasta smällare och flaskor mot polisen.

Pegida-anhängaren skanderade bland annat ”Ut med Merkel!” innan demonstrationen med cirka 1 700 deltagare urartade.

Polisen uppmanade alla att lämna torget:

”Evenemanget är över. Gå hem”.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att det inte finns några uppgifter om skadad.

Demonstrationen som slutade i de våldsamma sammandrabbningarna var en av tre demonstrationer denna dag i Köln behöver polisen bry sig minst om den kvinnliga flashmob som mitt på dagen intar trappan till Kölnerdomen med skyltar och visselpipor.

Främst kvinnor som demonstrerar

De flesta har textat och målat egna skyltar. Men en upptryckt skylt med en kvinna som delvis är dold av ett stopptecken återkommer. På den står på tre språk, varav ett är arabiska "Sexuellt våld mot kvinnor kommer inte att accepteras".

Martina Schumeckers har gjort en egen stor skylt med texten "Inget våld mot kvinnor".

– Jag är här i alla mödrar, döttrar, mormödrar och alla andra kvinnors namn för att slåss för vår rätt att kunna röra oss tryggt och säkert på gator och torg utan att utsättas för några övergrepp.

Hon var inte här på nyårsnatten men tycker att nu får det vara nog.

– Det spelar ingen roll vem det är som utför våldet. Våld mot kvinnor är alltid förkastligt.

Trappan är snart helt full av mestadels kvinnor i alla åldrar men även en och annan man. Oväsendet från alla visselpipor, grytlock och annat är öronbedövande.

Dock är frånvaron av invandrarkvinnor markant för att vara i en så blandad stad som Köln.

”Våldet mot kvinnor måste stoppas”

På andra sidan stationen träffar jag Sefariye Eksi. Hon är med i vänsterns anti-rasistiska demonstration som står helt inbäddad av poliser i västar och med kravallhjälmarna färdiga att ta på.

– Våldet mot kvinnor måste stoppas, säger hon. Det som hände på nyårsafton är helt oacceptabelt. Men jag är också emot rasism och fascism. Jag är rädd att främlingsfientliga grupper försöker utnyttja det som hänt för att piska upp rasistiska stämningar mot alla invandrare.

Efter vänsterdemonstrationen ska antimuslimska Pegida ta vid. De demonstrerar varje måndag i Dresden men de har aldrig tidigare hållit en stor, egen demonstration i Köln. Polisen vill vara säker på att det inte blir bråk mellan de två grupperna som demonstrerar på samma plats direkt efter varandra.

Därför har hundratals poliser kallats in. De inringar hela Breslauer Platz men finns även på andra sidan stationen och på sidogatorna.

– Vi har ytterligare förstärkningar vi kan kalla in, säger presstaleskvinnan Natalie Stach.

Poliser har kallats in från de angränsade städerna.

Myndigheterna vill visa att man kan kontrollera situationen och revanschera sig för nyårsnatten då ett fåtal poliser försökte hålla ordning på tusentals berusade nyårsfirare och där grupper av män utnyttjade polisens underläge för att antasta och råna kvinnor. Till en början  försökte polisen tysta ned den fulla omfattningen av vad som hänt av rädsla för att det faktum att ett antal asylsökande var bland gärningsmännen skulle leda till raskravaller. Nu vill polisen upprätta sitt aseende.

ARTIKELN HANDLAR OM