Preventivmedlet för män – som du kan stänga av och på

Ska motsvara en spiral

NYHETER

Nu kan män också operera in preventivmedel. En tysk forskare har uppfunnit ett implantat som opereras in i pungen och stoppar spermier från att nå sädesvätskan. Bäraren kan dock slå av och på implantatet och på så vis styra flödet av spermier, skriver Daily Mail.

I ett försök att få män att axla lika stort ansvar som kvinnor gällande oönskade graviditeter har en tysk forskare tagit fram Bimek SLV, ett implantat som opereras in i pungen på bäraren och med hjälp av en av och på-knapp kan bäraren stoppa eller tillåta att spermier släpps ut i sädesvätskan.

Hormonfritt alternativ

Bimek SLV har fått sitt namn från skaparen Clemens Bimek, som också är den enda person som hittills testat implantatet. Implantatet är 1,8 centimeter långt och väger två gram. Operationen ska ta cirka 30 minuter. Fördelarna med Bimek SLV är att bäraren helt själv kan styra flödet av spermier samt att det är helt fritt från hormoner.

Inte helt oproblematiskt

Projektet är ännu i ett tidigt stadie, under våren ska 25 frivilliga prova på att bära implantatet och större delen av pengarna kommer från bidrag, så kallad ”crowd funding.” Bland experter går åsikterna om Bimek SLV isär då preventivmedlet medför vissa bieffekter.

– Jag tror att det här implantatet kan leda till att ärrvävnad byggs upp i sädesledaren, säger doktor Wolfgang Bühmann till Daily Mail.

ARTIKELN HANDLAR OM