Varning för snöfall och halka

1 av 5
NYHETER

Trafikverket varnar för halka i stora delar av landet och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall.

Under lördagen ställer vintervädret till det – igen.

Flera trafikolyckor har inträffat på grund av halt väglag, enligt polisen.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall som under lördagskvällen börjar röra sig över Götaland och Svealand.

Länen som drabbas hårdast är Västra Götaland och Värmland där man räknar med stora mängder snö, rejäl blåst och halka.

Men redan nu har halkan kopplat sitt grepp på vägarna i stora delar av Sverige. Bilister över hela Sverige uppmanas till försiktighet av Trafikverket. Roger Falk, informatör, pekar ut några områden där man bör vara extra försiktig.

– Det är vintervägar i hela landet och det har snöat på många håll. Det betyder att man måste se upp för halkan om man ger sig ut på vägarna i dag. Särskilt halt är det i Blekinge, Östergötland, norra Värmland, Dalarna samt mellan Gävle och Uppsala, säger Roger Falk på Trafikverket.

Många olyckor på vägarna

Polisen och räddningstjänst har fått rycka ut på ett antal olyckor och i flera av fallen tror man att halkan har spelat stor roll. Olyckorna har inte lett till några allvarligare personskador.

Vid 12.26 krockade två fordon på E16 vid trafikplats Nybo. Personerna som var inblandade i olyckan klarade sig utan att behöva föras till sjukhus.

Cirka en timme tidigare fördes en person till sjukhus med lindriga skador efter att ha kört in i ett träd i Österåker, Stockholms län.

På grund av halkan körde en bil av väg E22 i Gamleby, Småland, vid 10.40-tiden, uppger polisen.

På E22 i Linderöd, Skåne, förlorade en lastbilsförare kontrollen över fordonet på lördagsmorgonen. Lastbilen vek sig över vägbanan i norrgående riktning. Lastbilen låg vid 12-tiden kvar då bärgaren var tvungen att köra väldigt långsamt på grund av blixthalka, enligt polisen.

”Sänk hastigheten”

Drygt en mil från olycksplatsen såg räddningstjänsten under sin utryckning att en personbil hade kört av E22 och hamnat på en åker.

– Det är viktigt att sänka hastigheten och att öka avstånden. På de större vägarna är det ofta plogat, sandat och saltat men när man kör av dem är det bra att vara extra uppmärksam, säger Roger Falk vid Trafikverket.

ARTIKELN HANDLAR OM