Kraftigt snöfall drar in: ”Sikten kan bli obefintlig”

1 av 5
NYHETER

Ett kraftigt snöfall drar norrut över Sverige i dag. Stora delar av Sverige drabbas.

– Det blir mycket snö och det blåser kraftigt och sikten kan bli obefintlig, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.

Samtidigt varnar Trafikverket för att det blir halka i nästan hela landet.

SMHI har under dagen utfärdat klass 1-varningar för snöfall som råder i landet. Varningarna omfattar Dalarnas, Jämtlands, Värmlands och Gävleborgslän. Dessutom omfattas Västerbottensfjällen.

– Det är ett ihållande snöfall, säger SMHI:s meteorlog Kristian Silver.

Snöfallet har fortsatt norröver under hela dagen och det beräknas nå södra Lappland någon gång i kväll, enligt SMHI.

I fjällen kan blåsten också tillta.

– Snöfall i kombination med hård vind kan ge snödrev. Det blir mycket snö och det blåser kraftigt och sikten kan bli obefintlig, säger Kristian Silver.

Flera decimeter snö

SMHI meddelar att vissa orter i Dalarna och Värmland kan få snöfall som håller i sig i 50 timmar i sträck med start på söndag morgon.

– Det landar på ett par tre decimeter snö, säger Kristian Silver.

I söder rör sig ett nytt område med snö och regn in under eftermiddagen i dag.

Vid 11.15-tiden voltade en bil på E18 i Örebro län vid trafikplats Lekhyttan i riktning mot Karlskoga/Kristinehamn.
Två personer färdades i bilen. Båda ska ha varit ute ur bilen när räddningstjänst och polis kom fram.
– En person med okända skador fördes till Karlskoga lasarett. Det var jättehalt på platsen. Snudd på blankis, säger Eric Marcusson, befäl vid Örebropolisens ledningscentral.

Det har under dagen varit flera trafikolyckor till följd av halkan. På E22 utanför Ringarum, söder om Norrköping, voltade en bil med tre personer i. Samtliga fördes med ambulans till sjukhus.

– Det enda jag kan utläsa om skadeläget från händelserapporten är att det står att personerna hade änglavakt, säger Johan Apell, KC-polis i Östergötland.

Vid 11-tiden körde en lastbil rakt in i vajerräcket på E4:an norr om Gävle och råkade få med sig två personbilar i olyckan. Enligt polisen skadades ingen i olyckan, men enligt polisen var det totalstopp i norrgående körfält under en tid.

Plogbilarna hinner inte med

Och halkan på vägarna fortsätter: Enligt Trafikverket är det riktigt halt på vägarna i stora delar av landet. De som ger sig ut ska vara beredda på snömodd.

– Det ligger ju modd som påverkar. Det kan ställa till det om man håller hög hastighet och man får tänka på att det kan vara halt, säger Roger Falk som uppmanar bilister att inte göra några våghalsiga omkörningar.

Trafikverket har förberett sig på att snöfallet på vissa ställen är så kraftigt att plogbilarna inte kommer att hinna med, varför man varnar för allmän snöhalka.

– Snöhalka är när det snöar så mycket att när vi plogar så snöar det igen. Det kan ju ta någon timme eller två innan vi hinner dit igen och då är snön tillbaka, säger Roger Falk.

Små vägar kommer oftast att vara oplogade säger han, så när man lämnar motorvägen gäller det att vara försiktig.

– Det är ingen bra trafikdag i dag, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder