Ny video visar kidnappade Malisvensken

NYHETER

Johan Gustafsson har suttit kidnappade i Mali i över fyra år.

I veckan var utrikesminister Margot Wallström på ett ”hemligt besök” i landet.

Nu släpper kidnapparna en ny film med svensken.

Filmen är publicerad på Youtube under lördagen och visar i en sekvens hur svensken uppger sitt namn och säger det datum som klippet uppges vara inspelat, 17 december 2015.

Det är den andra filmen som visar svensken som offentliggjorts på kort tid, så sent som den 1 december publicerades en 49 sekunder lång video. Den här gången är klippet som är ”adresserat” till den svenska och sydafrikanska regeringen över tre minuter långt och visar också en maskerad man som utger sig för att vara gisslantagare.

Har hållits hemlig

Den nya videon släpps bara två dagar efter att Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) lämnat Mali efter ett fyra dagar långt besök. Med i den svenska delegationen som befunnit sig på det hemliga besöket fanns också försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Michael Bydén ingår i Mali.

– Den har hållits hemlig fram till nu på grund av säkerhetsskäl. Det beror på säkerhetsläget i landet, det är en väldigt bekymmersam situation i Mali. Det handlar om att sätta sig in i situationen och träffa de svenska soldaterna där nere, sa Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström, i går till Aftonbladet.

”Gör allt för att få honom fri”

Aftonbladet har sökt utrikesministern via hennes pressekreterare Erik Wirkensjö för en kommentar om den nya filmen.

– Utrikesminstern kommer inte ge någon kommentar, det är en polisiär fråga så jag hänvisar till dem, säger han.

– Frågan togs upp med företrädare för Malis regering under besök men mer än så går vi inte in på.

Margot Wallström kommenterade tidigare kidnappningen av Johan Gustafsson i en intervju med Sveriges Radio:

– Han finns ständigt med oss i tankarna och vi fortsätter att göra allt för att få honom fri, säger hon.

Hon vill däremot inte säga något om möjligheterna framåt.

– Nej inte just nu, men jag vill att alla ska veta att vi fortsätter våra ansträngningar för att få honom fri, säger Wallström till SR.

FAKTA

Kidnappad i 4 år

■ ■ Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

■ ■ Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

■ ■ Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta.

■ ■ Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

Källa: TT