Turistministern: ”Ingen terrorgrupp bakom hotellattacken”

1 av 3
NYHETER

HURGHADA/ STOCKHOLM. Motivet bakom hotellattacken där svenske Sammie, 27, knivhöggs är fortfarande okänt.

Nu går landets turistminister ut och uppger att det ”inte är en terrororganisation” som ligger bakom dådet i charterorten Hurghada.

Hotell Bella Vistas version är att gärningsmännen ”var två påtända ynglingar” med fejkpistoler som övermannades på fyra minuter.

De första uppgifterna från hotellattacken i Hurghada gjorde gällande att flera gärningsmän kommit med båt till svenskhotellet Bella Vistas strand och öppnat eld samt varit utrustade med bombbälten.

Nu – ett dygn senare – beskrivs attacken helt annorlunda.

Hotellet släppte under lördagen sin officiella version av förloppet på sin Facebook-sida med inledningen ”Den sanna historien om vad som utspelade sig på Bella Vista Resort Hurghada”.

Enligt hotellet var allt över på fyra minuter och gärningsmän utmålas som två unga män som var påverkade av droger när de gick till attack på en av hotellets restauranger.

”Sköt dem direkt”

Männen gick till attack mot turisterna med ”fejkpistol (plast) och små knivar” skriver hotellet. Enligt hotellets version så försökte en av de två sedan knivhugga gäster men att en vakt och hotellets polis snabbt reagerade och ”sköt ner dem”.

Bella Vista hotel uppger också att tre turister skadades lindrigt, svenska Sammie, 27, och två 72-åriga österrikare. De skriver vidare att en av gärningsmännen skadades och greps samt att den andre dödades av polis.

Vissa av hotellets uppgifter är också sådant som redan under fredagskvällen spred sig bland svenskar på plats, att det skulle handla om påverkade unga män som ofredade turister.

– En vakt jag pratade med på mitt hotell sa att vakterna på Bella Vista slog larm när gärningsmännen sa att de hade bombbälten, säger svenske Daniel.

– Då kom polisen direkt och sköt dem.

Dementerar terrorism

Landets inrikesminister dementerade uppgifterna om gärningsmännen skulle ha burit bombbälten under lördagen.

Att en av gärningsmännen överlevde polisens beskjutning stöds av bilder som visats i egyptisk tv där ett klipp visar hur det utförs hjärt- och lungräddning på en man som samtidigt frågas ut om sin identitet, uppger engelskspråkiga al-Arabiya.

Mycket lite officiell information har släppts om gärningsmännen. Bland de uppgifter som finns är att en av de två ska vara en ung student från Giza, en stad i anslutning till Kairo. En annan uppgift är att en av dem ska vara född 1994.

En Hurghadabo berättar för Aftonbladet att rykten i staden säger att det kan röra sig om före detta anställda på hotellet. Att det kan handla om affärer som gick snett.

Under lördagen dementerade också Egyptens turistminister Hisham Zaazou att det skulle röra sig om organiserade terrorister.

– Det är inte en terrororganisation som ligger bakom attacken, säger han enligt landets nyhetsbyrå MENA.

Enligt AFP säger Hisham Zaazou att attacken är ”amatörmässig”.

– Om någon vill påstå att det här utförts av någon terroristgrupp, så är det lite amatörmässigt för det, säger ministern i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

– De använde bara knivar. Om någon verkligen skulle vilja skapa en fruktansvärd situation så skulle han inte använda kniv.

Ingen terrororganisation har i nuläget tagit på sig dådet.

Skärper säkerheten

Men många egyptier är rädda att ännu fler utlänningar kommer att välja bort Egypten som semestermål efter attacken. Hotellen som brukar vara fulla under jul- och nyårshelgerna har varit belagda till 30-40 procent berättar en person med insyn i turistnäringen.

Hotell Bella Vista skriver i sitt inlägg att det ”troliga motivet till attacken varit att svärta ner Egyptens rykte som turistland”·

Turistminister Hisham Zaazou meddelade under lördagen att landet nu kommer att trappa upp säkerhetsarbetet för att skydda turismen.

– Våra turisters välmående är av yttersta vikt för och kommer fortsätta vara det. Ingen sten kommer lämnas orörd när det gäller arbetet med att garantera deras säkerhet, säger Hisham Zaazou enligt Reuters.

– Under de kommande dagarna kommer vi meddela ännu mer omfattande säkerhetsåtgärder för att säkerställa alla turister som besöker Egyptens välbefinnande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Egypten

Hurghada