”El Chapo” mötte världskände skådespelaren

1 av 31 | Foto: Rolling Stone
Skådespelaren Sean Penn intervjuar Joaquin "Chapo" Guzman i Mexiko.
NYHETER

I höstas intervjuade skådespelaren Sean Penn knarkkungen ”El Chapo".

Joaquín Guzmán greps i fredags och möten med filmbranschen uppges vara orsaken till att han greps.

Samtidigt som mexikanska myndigheter jagade Joaquín "El Chapo" Guzmán med ljus och lykta träffade han Sean Penn.

Orsaken till mötet var att den kände skådespelaren gjorde en exklusiv intervju med förrymde knarkkungen Guzmán för amerikanska tidningen Rolling Stone.

Träffades i gömstället

De träffades i knarkkungens gömställe i Mexiko. Under intervjun diskuterade ”El Chapo” och Penn allt från Mellanösternpolitik till drogsmuggling.

Det var i fredags Guzmán greps av polisen. Enligt Mexikos riksåklagare Arely Gomez var det kontakter med filmbranschen och skådespelare som gjorde att de kunde gripa ”El Chapo”.

Artikeln publicerades i Rolling Stone under lördagen.

Under dagen kom också andra uppgifter om att det var just filmdrömmarna som ledde till att mexikanska myndigheter kunde hitta och gripa honom.

Planerade film om sitt liv

Under sitt halvår på rymmen efter den spektakulära flykten från ett högriskfängelse ska Guzman ha planerat en spelfilm om sitt liv.

– Därför etablerade han kontakt med skådespelare och producenter vilket gjorde att vi fick ett nytt spår i utredningen, säger hon enligt nyhetsbyrån AP.

Spåren ska ha lett till knarkbaronens gömställe i kuststaden Los Mochis i staten Sinaloa där han kunde gripas på ett motell efter en flera dagar lång spaningsinsats. Fem personer dog i samband med rädensom leddes av den mexikanska marinkåren. En marinkårssoldat skadades.

Under insatsen kunde man bland annat ta ett raketgevär och två bepansrade bilar i beslag.

Joaquin Guzman förs nu tillbaka till samma fängelse som han lyckades fly ifrån i somras. Landets president Enrique Peña Nieto har kallat gripandet en stor framgång för hela Mexiko.