Mannen låg övertäckt i en pöl av sitt eget blod

1 av 3 | Foto: Andreas Hillergren
NYHETER

Den unge mannen låg övertäckt på hotellterassen, i en pöl av sitt ett eget blod.

Han var bland det sista Malmöbon Hanan Khaizaran, 19, såg innan hon flydde från Bella Vista.

– Den natten förstod jag hur det känns för folk som bor i länder där det bombas, säger hon till Aftonbladet.

Pojken som inte ser inte ut att vara äldre än femton byter vant förpackningar med smaksatt tobak på vattenpiporna. I djupa skinnsoffor på ett kafé i Hurghada sitter Hanan Khaizaran och hennes två kompisar, systrarna Dalia och Manar Brisheh, också från Malmö. Klockan närmar sig tolv på lördagsnatten och luften är tjock av rök.

– Det är först sent på lördagen som jag har vågat mig ut, säger Hanan.

De har bott på Bella Vista sedan de åkt till Hurghada från Malmö. På fredagskvällen, runt åttatiden, var de på väg till sina rum efter en shoppingtur i staden.

– De var folk överallt, båda civila och poliser som var beväpnade och såg nervösa ut, berättar Hanan.

”Blev chockade”

De förstod ingenting till en början. Taxiföraren berättade att en bomb hade smällt på ett Seagull-hotell. Att det inte var en sprängladdning utan en knivattack och att den hade inträffat på deras hotell fick de veta i en avspärrning.

– Vi blev chockade, säger Manar Brisheh, 19.

– De sa till oss att vända, lägger Dalia Brisheh, 21 till.

Tjejerna bad taxiföraren att åka till ett närliggande shoppingcenter där caféet vi sitter på lördagsnatten ligger. Även systrarnas Brishehs mamma var med dem.

En natt av total förvirring

Nyheten om attacken hade fått hennes blodtryck att stiga. Hon fick lägga sig i samma soffa där Hanan sitter nu. En läkare som fanns bland gästerna mätte hennes blodtryck och gick sen och köpte medicin åt henne.

– Alla Hurghadabor har varit helt fantastiska mot oss, säger Dalia Brisheh.

Nour, föreståndaren på caféet, kommer fram. Han vill bli fotograferad tillsammans med tjejerna. Likt många Hurhgadabor är han rädd för att stadens rykte ska svärtas och att turisterna ska sluta komma.

– Det var inte Daesh, det var två galningar. Vi har aldrig haft några problem här, säger han till oss.

De första timmarna efter attacken präglades av total förvirring och samtal från oroliga vänner, arbetskamrater och familjen.

– Till och med min morbror ringde från Damaskus för att höra hur det är med oss, säger Dalia Brisheh.

”Kan hända var som helst”

När de åkte tillbaka till hotellet vid midnatt på fredagen möttes de av poliser, nyfikna lokalbor, ledsna hotellanställda och oroliga gäster som väntade på att evakueras. Mitt i det kaoset låg den döde angriparen fortfarande kvar i en blodpöl på en av hotellets terasser.

– Just då kunde jag verkligen förställa mig hur det känns för folk som bor i länder där det är krig, säger Manar Brisheh.

De unga kvinnorna är mycket nöjda med hur researrangören Apollo har skött hela situationen. De fick byta till ett hotell med all inclusive trots att de hade köpt en resa där bara frukost ingår. Hem till Sverige åker de på tisdag, som planerat. Tjejerna trivs i Hurghada, att röka vattenpipan är nästan tio gånger billigare än i Malmö, vissa dagar har de varit 29 grader varmt, under söndagen ska de åka och bada med delfiner.

– Den här typen av händelser inträffar även i Malmö. Det kan hända var som helst, säger Hanan Khaizaran.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö