Mystisk skrift kopplar samman morden

1 av 3 | Foto: POLISEN
Den 29-årige misstänkte seriemördaren greps i Tyskland i juni. Han hade då också sökts av svensk polis för ett mord på en man på Saltholmen utanför Göteborg i april.
NYHETER

Polisen tror att den svenske 79-åringen föll offer för en 29-årig misstänkt seriemördare.

Enligt österrikisk media kopplas mordet i Sverige och ett dubbelmord i Österrike samman genom att gärningsmannen lämnat en mystisk signatur på sina offers kroppar.

– Det är samma ord skrivna vid båda tillfällena. Det är mycket märkligt, säger åklagare Lotta Nielsen till GT.

29-åringen är misstänkt för att ha mördat en 79-årig man på Saltholmen i april 2015 och för att brutalt ha dödat ett äldre par i Wien, Österrike, i maj samma år.

När 29-åringen, som är hemmahörande i Polen, i somras greps i Tyskland berättade åklagare Lotta Nielsen för Aftonbladet att det fanns ”vissa likheter” som gjorde honom intressant för den svenska utredningen.

Mystisk skrift

Redan den 12 december skrev österrikiska tidningen Kurier att det fanns en mystisk skrift på 79-åringens kropp som även återfanns på ett av offren i Wien.

Ordet som står skrivet är ”Tantal”, ett grundämne döpt efter den grekiska mytologiska figuren Tantalus.

Nu har tidningen GT fått samma information från den svenska åklagaren.

– Det är samma ord skrivna vid båda tillfällena. Det är mycket märkligt, men det finns en diskussion om det ska komma från den grekiska mytologin eller inte. Vi har inte fått ett klart svar på det, säger Lotta Nielsen till GT.

Utredningar över hela Europa

Den misstänkte gärningsmannen uppges ha erkänt morden men har inte kommit med någon förklaring till varför han ska ha begått brottet.

För att få svar på frågan om den misstänkte seriemördaren kan knytas till ytterligare mord pågår utredningar nu i flera europeiska länder där 29-åringens dna jämförs med teknisk bevisning från brottsplatser, enligt Kurier.

ARTIKELN HANDLAR OM