Skavsta flygplats evakuerades – resväska med explosivt ämne hittad

1 av 13
NYHETER

Skavsta/Stockholm. Skavsta flygplats evakuerades efter att en kvinnas resväska och handbagage gett utslag för explosiva ämnen.

Strax innan klockan 16 blåstes insatsen av – i väskan fanns bara kvinna i 70-årsålderns tillhörigheter.

– Hon har fått tillbaka sina tillhörigheter och får resa vidare hem, säger Anette Wilhelmsson vid Södermanlandspolisen.

Vet du mer? Har du bild eller film? Kontakta oss

Skavsta flygplats utanför Nyköping evakuerades under söndagsförmiddagen. Resenärer fick tränga ihop sig i ett garage samtidigt som polis hade en pågående insats orsakad av en misstänkt väska.

– Det som har inträffat är att en väska har signalerat att den har ett farligt ämne på sig, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

Själva flygplatsbyggnaden vaktades av poliser med svarta fodral på ryggen och väktare.

Bombgruppen rycker ut

Polisens bombtekniker skickades till flygplatsen som vid 11.40-tiden påbörjar arbetet med att undersöka väskan. På sin hemsida skrev polisen först att väskan innehöll ett explosivt pulver. Enligt polisens Roland Lindkvist ska kvinnan inte ha befunnit sig i någon miljö som skulle kunna ha gjort att flygplatsens teknik varnade för innehållet.

– Passageraren som äger väskan har vi koll på och den personen samverkar med polisen. Det finns inga kända hot mot flygplatsen och vi har i nuläget ingen anledning att misstro personen i fråga, säger Roland Lindkvist.

Det som gett utslag för explosiva ämnen var ett handbagage och en resväska tillhörande en polsk kvinna i 70-årsåldern som firat julen med sin son i Sverige och var på väg hem.

Inledningsvis misstänktes hon för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Kvinnan har hämtats till förhör, säger Anette Wilhelmsson, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

Vid 15.55 meddelade polisen att alla misstankar mot kvinnan är nedlagda. Bombteknikerna hade då öppnat och genomsökt väskorna och bara hittat det förväntade – kvinnans tillhörigheter.

– Det finns ingen misstanke om brott utan hon får resa vidare hem och har fått tillbaka sina tillhörigheter, säger Anette Wilhelmsson vid 16.30-tiden.

Varför flygplatsen säkerhetsutrustning indikerat för explosiva ämnen är i nuläget oklart.

Dramatisk stämning

Resenärerna som evakuerades under förmiddagen fick gå vidare till ett garage mitt emot terminalbyggnaden för att försöka hålla värmen. I den bitande kylan utanför stod endast poliser, journalister och rökande resenärer.

Enligt vittnesuppgifter ska stämningen ha varit dramatisk vid evakueringen.

– Vi kom precis med buss och tänkte att det var skönt att man var framme i tid till incheckningen. Då skickade de helt plötsligt ut alla. Personalen såg stressad ut och sa att det var för farligt för oss att vara kvar, säger resenären Emil Koschna-Gorski.

Erik Melin, Aftonbladets reporter på plats, uppskattar att mellan 300 och 400 människor fick stå och vänta i och kring garaget. Flygplatspersonal serverade de evakuerade resenärerna kaffe, te och kakor.

Polisen är på plats, varav några med svarta fodral på ryggarna.

Strax efter klockan 14 hävdes evakueringen och resenärerna kunde åter bege sig in i avgångshallen.

Hoppades kunna resa i dag

Aftonbladet pratade med flera resenärer som evakuerades till garaget.

Tariq Abujomous, 31, från Stockholm skulle åka till Warszawa.

– Polisen måste givetvis göra sitt jobb nu för att se till att det verkligen är säkert men jag är inte alls orolig. Det blir lite jobbigt för oss som ska åka. Jag hoppas att vi kommer iväg i dag, säger han.

Andra var inte lika övertygande över att det var falskt alarm.

– Jag tror att det kan vara något på riktigt men att poliserna ursäktar sig så här. Så skulle det vara hemma i alla fall, säger polske Jarek som har varit på besök i Sverige.

Peter Bjärkinge från Västervik skulle åka med samma flyg som Tariq Abujomous.

– Vi står här och väntar och vet ingenting egentligen. Jag får ta kaffe och kaka och vänta ut det, säger Bjärkinge.

ARTIKELN HANDLAR OM