Shoppingcenter utrymt efter bombhot

NYHETER

Shoppingcentret Erikslund och Ikea i Västerås har utrymts efter ett bombhot.

– Det ringdes in ett hot och vi valde att ta det säkra för det osäkra och utrymma lokalen, säger Johanna von Wowern, pressekreterare vid polisen i Västerås.

Efter att polisen finkammat köpcentret har inget misstänkt hittats.

Vid 13.30-tiden har Erikslunds shoppingcenter och Ikea i Västerås utrymts efter ett bombhot. De båda byggnaderna sitter ihop i ett affärskomplex.

Gunnar Henriksson, inre befäl vid Mälardalens räddningsförbund, säger att informationen som de har fått från polisen är att en person ringt in ett bombhot.

– Vi står bara och väntar. Två stationer är på plats, säger Gunnar Henriksson.

De initiala uppgifterna enligt vlt.se var att räddningstjänsten larmats till Erikslund med anledning av en ”misstänkt explosion”. Det dementerades sen av polisen.

– Det ringdes in ett hot och vi valde att ta det säkra för det osäkra och utrymma lokalen, säger Johanna von Wowern, pressekreterare vid polisen i Västerås.

”Tekniskt fel i byggnaden”

Ingen person ska ha kommit till skada och byggnadens sprinklersystem ska inte ha gått igång, enligt polisen. Efter en genomsökning kunde polisen konstatera att inget misstänkt hittats och avspärrningarna hävdes sent på eftermiddagen, skriver TT.

Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet och säger att de fått information om ett ”tekniskt fel i byggnaden”.

– Vi mötte flera polisbilar på väg dit när vi åkte därifrån, säger ett vittne.

Både polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen men ingen ska ha behövt åka ambulans därifrån.

Johanna von Wowern säger att polisens bombgrupp inte blivit inkopplad.

”Tar säkerheten på största allvar”

Händelsen rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och polisen har inlett en förundersökning. Ingen misstänkt har ännu gripits. Johanna von Wowern vill inte kommentera om hotsamtalet kommit in till polisen eller tredje part.

– Det ska inte ha skett någon explosion, säger Johanna von Wowern.

Centrumchefen Jessica Alenbring har fått information om hotet och har baserat på det tagit beslutet att både Erikslund och Ikea håller stängt resten av dagen.

– Vi har sammankallat vår krisgrupp och kommer att träffas. Vi tar säkerheten på största allvar, säger hon.

”Vakterna blev jävligt nervösa”

William Store, 27, var inne i shoppingcentret när larmet gick.

– Då gick vakterna och tittade ner mot garaget. De gick runt vid rulltrappan och tittade. Sen tog det fem minuter innan polisen kom.

Han har inte hört någon smäll eller känt röklukt men misstänker att det är något som skett i p-garaget under Erikslund som fått polisen att reagera. Där har han själv parkerat bilen och kommer nu inte åt den.

– De ställde sig med polisbilar vid alla garagenedfarter. Det var bara att vakterna vart jävligt nervösa, säger William Store.

Vid 16-tiden kunde de som haft bilar parkerade i garaget komma och hämta dem.

ARTIKELN HANDLAR OM