GW:s ”Palme-vapen” har provskjutits

1 av 4 | Foto: PONTUS ORRE
Leif GW Persson
NYHETER

Under måndagen provsköts Leif GW Perssons ”Palme-revolver” av polisen.

På tisdag hoppas kriminologen och författaren kunna dela med sig av testresultatet i tv-programmet Veckans Brott.

– Polisen är lika nyfiken som jag är. Jag har hållit puffran i näven. En Magnum kaliber 357, sannolikt en Smith & Wesson, säger Leif GW till Aftonbladet.

Sommaren 2013 fick Leif GW Persson en avfyrad revolverkula från en anonym tipsare som samtidigt undrade om den kunde komma från samma vapen som användes i mordet på Olof Palme, 28 februari 1986.

Nationellt Forensiskt Centrum (NFC), tidigare Statens Kriminaltekniska Laboratorium, kunde i höstas slå fast att det fanns överensstämmelser mellan den nya kulan och de som användes vid mordet.

– Det var speciellt. Kulan var dock av en helt annan typ än de som användes mot Palme och de menade att man skulle kunna ge ett säkrare besked om de skulle få vapnet, säger Leif GW Persson.

Olika typer av kulor får olika spår från ett och samma vapen, beroende på hur hård ammunitionen är. GW:s kula var mjukare än Palmekulorna och det var därför omöjligt för NFC att ge ett definitivt besked.

Leif GW Persson hade inte haft någon kontakt med sin källa sedan hen överlämnade kulan för två och ett halvt år sedan.

– Så jag började rota omkring och till slut ramlade poletten ned.

”Får fira med tårta”

GW:s källa hörde av sig igen, den här gången med ett vapen som han dagarna innan jul kunde överlämna till NFC.

– Jag har hållit puffran i näven. En Magnum kaliber 357, sannolikt en Smith & Wesson. Den är i mycket gott skick, mycket bättre än Mockfjärdsvapnet som ju visade sig vara ett felaktigt spår.

Tror du att det är rätt vapen den här gången?

– Jag tror ingenting, jag är ju inte synsk så vi får se. Men om det är rätt vapen så har utredningen rört sig i rätt riktning för första gången på mycket länge.

Hur skulle det kännas för dig om det visade sig att du bidragit med rätt vapen?

– Jag skulle känna mig nöjd, men vi är ju inte där än. Om det skulle visa sig vara rätt så får jag fira, det får bli prinsesstårta i så fall, säger Leif GW.

Kunde undersökt själv

Resultaten från NFC:s testskjutningar väntas i veckan och Leif GW hoppas att det blir i tid till tisdag kväll, då han medverkar i SVT:s Veckans Brott.

– Jag är ju visserligen en privatperson men jag hade ju kunnat undersöka den här på egen hand, på olika vägar. Men så blev det inte och när jag väl lämnade in den här så sa jag att jag gärna skulle vilja få se protokollet när det kommer, säger han och tillägger:

– Vi får se hur det går, men det vore speciellt om det visar på träff. Man har ju skakat på huvudet åt tusen vapen genom åren, nu har en kula visat något och kanske kan det stämma.

ARTIKELN HANDLAR OM