Minister utesluter inte att Kölnövergrepp kopplas till Sverige

NYHETER

Antalet anmälningar från övergreppen i Köln efter nyårsfirandet har nu stigit till 516.

Samtidigt utreds flera ärenden av sexuellt ofredande i Sverige och Finland.

– Alla kopplingar måste utredas noggrant, säger Tysklands justitieminister i en intervju på söndagen.

Ett stort antal kvinnor rånades, hotades och blev sexuellt antastade av en grupp män i Köln under nyårsnatten.

Enligt myndigheterna har 31 misstänkta gärningsmän identifierats, varav 18 uppges vara asylsökande.

Nu har antalet anmälningar stigit till 516, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Antalet anmälningar har redan tidigare fördubblats. 40 procent av dem rör sexuella trakasserier.

”De misstänkta som är i fokus för utredningen är främst människor från Nordafrikanska länder. Majoriteten av dem är asylsökande eller befinner sig olagligt i Tyskland” uppger polisen i ett pressmeddelande, skriver AFP.

”Skulle tillföra ny dimension”

Samtidigt utreder polisen i Hamburg misstänkta sexualbrott i St Pauli-distriktet, liknande Kölnövergreppen fast i mindre skala.

Minst sexton kvinnor har hittills anmält att de blivit ofredade under nyårsnatten på torget i Kalmar i Sverige. Även i Finland har övergrepp rapporterats.

Justitieministern Heiko Maas (S) säger i en intervju med tidningen Bild am Sonntag att det inte går att utesluta att vågen av ofredanden kan kopplas till liknande händelser i andra länder.

– Alla kopplingar måste utredas noggrant. Det finns en misstanke om att ett specifikt datum var bestämt då mycket folk skulle samlas. Det skulle då tillföra en ny dimension, säger Maas i intervjun enligt The Guardian.

Angående övergreppen i Köln säger Heiko Maas att han inte tror det är en slump att så många samlats på samma ställe.

– Ingen kan få mig att tro annat än att det var planerat, säger han i intervjun.

Kaotisk situation

Att samla bevis är svårt eftersom polisen inte klarade av att få kontroll över den kaotiska händelseutvecklingen på nyårsnatten.

– Gripanden har skett och vi kommer att fortsätta att göra gripanden. Sedan gäller det att avgöra huruvida dessa personer har eller inte har varit inblandade på nyårskvällen, säger en taleskvinna för polisen i Köln enligt Reuters.

Wolfgang Albers, polischefen i Köln, har fått bära hundhuvudet och tvingats ”i tidig pension” på grund av sin oförmåga att ingripa mot övergreppen.