Nytt väderkaos väntar: Snö i nästan hela landet

Varningar för frost-, is- och snöhalka

1 av 5
NYHETER

Under måndagen faller ännu mer snö över nästa hela landet.

Värst blir det i Gävletrakten, men varningarna för halka gäller från söder till norr.

– Det kan bli mycket jobb för landets ortopeder, säger Ibrahim al-Mausawe på SMHI.

Nu kommer ännu mer snö in över nästan hela Sverige.

Under söndagen utfärdade SMHI en klass 1-varning över mellersta Norrland och Södermanland eftersom det redan då snöade kraftigt. Allra mest snö väntas falla i Gävleborg och Gävle, Söderhamn och Hudiksvall.

– Det ser ut att komma en till två decimeter där under kommande dygnet längs södra Norrlandskusten, säger Ibrahim al-Mausawe, meteorolog på SMHI.

Upp till en decimeter

Förutom i de allra sydligaste delarna av Sverige kommer det att falla snö nästan överallt under måndagen. Stora delar av landet väntas få upp till en decimeter under dagen.

– Det kommer att snöa hela tiden så vi pratar decimeter snarare än centimeter, säger han.

I Värmland och Stockholmstrakten väntas det att snöa fram till lunch. Umeå får lättare snöfall till och från under dagen.

Med rådande väderläge kommer det att bli mycket halt på många ställen i landet.

Under söndagskvällen skadades åtta personer i en trafikolycka när en minibuss och personbil frontalkrockade. Totalt var nio personer inblandade i olyckan som inträffade på E14 utanför Åre. Två fick föras akut till Östersunds sjukhus med oklara skador. Enligt polisen i Östersund uppgav att det snöade kraftigt med snörök och dålig sikt på vägen.

Buss in i villaträdgård

Under söndagskvällen och natten mot måndagen var det dessutom extremt halt på vägarna i Skåne, enligt polisen.

– Vi har haft fyra olika olyckor, men inga allvarliga med personskador, säger Marie Keismar, regionalt vakthavande befäl vid Skånepolisen.

I Göteborg körde en buss av vägen och in i en villaträdgård på söndagskvällen.

– Det blev inte så allvarligt, Ingen människa skadades och det befann sig inga passagerare ombord på bussen, säger Mikael Claesson Hygrell, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Region Väst, till TT.

Varningar för halka

Enligt Trafikverkets halkriskkartor ser det ut att bli halt i nästan hela landet. Det finns risk för ishalka i söder och på Västkusten när temperaturerna går upp och nederbörden kan falla som duggregn. Senare övergår den halkan till frosthalka i stora delar av Götaland.

Längre norrut varnar Trafikverket för snöhalka i och med det kraftiga snöfallet.

– Det gäller att vara försiktig både på bilvägar och trottoarer. Det kan bli mycket jobb för landets ortopeder i morgon, säger Ibrahim al-Mausawe på SMHI.

Var i landet kommer det inte att snöa?

– I Skåne och Tornedalen, säger Ibrahim al-Mausawe.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder