Försökte gå till Sverige - stoppades vid tunneln till Öresundsbron

Foto: TT
Öresundsbron.
NYHETER

Flera personer har försökt ta sig från Danmark till Sverige genom att gå över Öresundsbron.

De stoppades vid tunneln som leder fram till bron, rapporterar SVT.

Enligt polisen kan de gående vara asylsökande

– Det är mycket farligt att befinna sig där, säger presstalespersonen Ewa-Gun Westford.

Det var i går som bilister slog larm om att fem personer var på väg in i tunneln som leder till Öresundsbron. På grund av de stora säkerhetsriskerna är det förbjudet för fotgängare att uppehålla sig på eller vid Öresundsbron.

– Trafiken över bron håller hög hastighet, så det är mycket farligt att befinna sig där, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen region syd.

SVT rapporterar att de gående var på väg till Sverige. Enligt polisen kan de ha varit asylsökande.

– Det här kan vara en ny sak som vi måste hålla ögonen på och följa hur det utvecklar sig, säger Ewa-Gun Westford, och fortsätter:

– Men i det här specifika fallet larmade vi dansk polis och de hanterade det, eftersom personerna var på den danska sidan av sundet.

Kan bli vanligare

Westford uppger att det är första gången som människor har försökt ta sig in i Sverige genom att gå över Öresundsbron.

Vid tunneln mellan Frankrike och Storbritannien är det ett utbrett problem att desperata flyktingar tar till alla medel för att försöka korsa gränsen. 

Flera människor har hittats döda i tunneln under de senaste månaderna.

För en vecka sedan införde Sverige id-kontroller vid gränsen mot Danmark. Det innebär att alla som ska resa in i landet med buss eller tåg måste visa upp id-handlingar, något som många flyktingar saknar.

Ewa-Gun Westford befarar att fler personer kan komma att försöka ta till drastiska metoder för att ta sig till Sverige.

– Under de första dagarna med id-kontroller hände ingenting vid den dansk-svenska gränsen. Men nu har vi sett att människor har kommit i båt, en har gömt sig i ett bagageutrymme, och vi har gripit två taxichaufförer för människosmuggling.

Svensk polis redo

Enligt Westford finns det en beredskap hos den svenska polisen att hantera flyktingar som försöker ta sig till Sverige på nya sätt.

– Om någon som går över bron lyckas ta sig över till vår sida har vi ju gränskontroller och kommer hantera det. Vi har kännedom och beredskap för att hantera det, säger hon.