Hennes armband har gett Unicef 32 000 kr

1 av 2 | Foto: Privat
Arta Bislimi har åkt runt på skolor och pärlat armband tillsammans med barnen
NYHETER

Arta Bislimi kände att hon ville göra något för alla de på flykt. Så hon började pärla armband med texten "Welcome". Nu har hon dragit in över 32 000 kronor till Unicef.

I höstas satt Arta Bislimi hemma i sin lägenhet i Linköping och såg med en växande oro på hur flyktingkrisen nådde Medelhavet. Till slut fick hon nog och kände att hon var tvungen att göra något för att hjälpa till.

– Jag kontaktade då Unicef och startade sedan en insamling för dem. Direkt efter det beställde jag hem pärlor och satte igång, berättar Arta Bislimi för Aftonbladet.

Starka möten

Hon kom själv som flykting till Sverige från Kosovo i början av 1990-talet. Hon var då tre år gammal, lika gammal som Alan Kurdi när han försökte fly för att få ett bättre liv. Skillnaden är att Arta nådde ända fram. Under hösten har hon så även besökt olika skolor i Linköping för att pärla med barnen där – och många bär på liknande historier i bagaget.

– En tjej berättade för mig att hon hade bott i Sverige i tre år och sa ”jag har inte råd att köpa ett armband själv men jag pärlar för jag vet vad det betyder för dem”. Det var väldigt starkt.

Samlat in 32 000 kronor

Pärlarmbanden hon gör pryds av ordet "welcome". På kort tid har de rönt stor uppmärkelse och fått ett stort genomslag. Många har hört av sig och velat köpa ett armband och på så sätt stöjda Unicef:s arbete.

– Jag hade inte räknat med att det skulle bli så stort som det har blivit. I dagsläget har jag dragit in strax över 32 000 kronor på mina armband.

Hon tror att en anledning till att det gått så bra är armbanden blivit en slags gemenskap.

– Vi är alla i behov av att se att vi bidragit och genom att bära armbandet får du hela tiden bekräftat att du faktiskt har hjälpt till. Armbandet är som en symbol för hjälpen.

"Jag har gått back på detta"

Arta Bislimi säger att hon ibland ser folk på stan i Linköping som bär hennes armband.

– Då blir jag stolt över den fina människan som har så stort hjärta och väljer att bidra. Sedan blir jag så klart glad att de valt att köpa just mitt armband. Alla pengar går ju oavkortat till Unicef och jag har inte tjänat en krona på detta – tvärt om har jag gått back en hel del på alla materialkostnader.

Trots det har hon inga planer på att sluta göra armbanden.

– Nej, jag fortsätter. Så länge människor är intresserade av att köpa dem och bidra till Unicef så kommer jag att göra dem, säger hon.

FAKTA

Welcome-armband

Armbanden kostar 100 kronor och alla pengar går oavkortat till att stöjda Unicef:s arbete för människor på flykt.

Vill du ha ett armband? Gå in på unicef.se/egna-insamlingar/arta-bislimi. Där finns hela insamlingen.

Eller sms: a "KÄMPA 3301" till 72 900 så skänker du 50 kr till insamlingen.

Det går även bra att mejla welcome-refugees (a) hotmail.com.

ARTIKELN HANDLAR OM