Flera avåkningar i snökaoset

NYHETER

Snön ställer till med stora problem i norra Sverige med isiga vägbanor.

Samtidigt har södra Sverige våta vägbanor med plusgrader.

Rapporterna strömmar in om mängder av avåkningar i moddigt och halt väglag.

– Det är ju lite besvärligt, säger Roland Nerpin, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för kraftigt snöfall. Under dygnet kan det komma upp emot 40 centimeter snö i bland annat Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

– Gränsen går någonstans från Vättern och norrut, sen längre söderut är det mer som dimma och övergående i regn, säger Marie Staerk, meterolog på SMHI.

Längst upp i norr varnar SMHI för hård vind i samband med snön vilket ger kraftiga snödrev. ”Alla plogresurser är ute. Vi har en väldig massa snörök”, uppger Peab som plogar många av vägarna i Västernorrland.

– Det blir nedsatt sikt på sina håll, säger Marie Staerk.

Fyra personer i olycka

Under måndagsförmiddagen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en singelolycka utanför Mottala på riksväg 34. En bil med fyra personer körde av vägen och polisen rapporterar om halt och moddigt väglag. Alla personerna kunde ta sig ur bilen på egen hand.

Samtidigt som norra Sverige har snökaos är det plusgrader i söder med våta vägbanor. Rapporter om avåkningar strömmar in. Det moddiga väglaget ställer till problem men inga allvarligare personskador har noterats, enligt TT.

Sedan drar minusgraderna in i södra Sverige framåt natten.

– Det är väldigt bra att hålla sig uppdaterad om fler varningar, säger Marie Staerk.

”Håll ner hastigheten”

Enligt Trafikverkets halkriskkartor är hela landet berört av någon form av halka, varierande mellan snö-, frost- och ishalka.

– Det kommer att komma mycket snö på sina håll, det kan variera väldigt lokalt. Man kan uppleva att det inte är särskilt halt och att man drar på hastigheten för att snabbt komma in i ett halare parti, säger Thomas Pihl vid Trafikverkets pressjour som uppmanar bilister att hålla ner hastigheten.

Vid lunchtid på länsväg 270 vid Örängarna utanför Hedemora har en personbil voltat av vägen. I bilen satt två vuxna och tre barn, två personer fick föras till sjukhus men ska inte ha skadats allvarligt.

– Det är ju lite besvärligt, det är mycket nysnö så man hinner inte hålla rent på alla vägarna. Inga allvarliga olyckor som tur är, säger Roland Nerpin, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Dalarnas län: Väglaget i länet består övervägande av vinterväglag i form av lös eller packad snö och isiga vägbanor. Prognos: Ett snöfallsområde fortsätter beröra länet under dagen vilket medför risk för snöhalka. Risk för nedsatt sikt och snörök.

Stockholms län: Varning för halt väglag i hela länet. Vinterväglag råder. De större högtrafikerade vägnätet har inslag av isiga partier, modd och/eller lössnö. På det mindre vägnätet har mestadels snövägbana och isiga partier.

Skåne län: Övervägande våta vägar med plusgrader i yttemperaturen. Inslag av moddsträngar på det mindre vägnätet. Prognos: Oförändrat väglag. Väglaget kan förändras snabbt. Uppmärksamma halkkänsliga områden som vattendrag, skuggpartier, sänkor och bergskärningar.

Västra Götalands län: Varierat väglag med modd / lössnö på vägarna. Vinterväglag på det mindre vägnätet. Risk för halt väglag. Prognos: Oförändrat väglag

Norrbottens län: Väglaget i länet består övervägande av vinterväglag i form av lös eller packad snö och isiga vägbanor. Närmast kusten fläckvis isiga vägar. Prognos: Ett snöfallsområde fortsätter beröra fjälltrakterna och inlandet under dagen vilket medför risk för snöhalka. I samband med friska vindar även risk för nedsatt sikt och snödrev.