Sverige ingår försvarsavtal med Danmark

NYHETER

Sverige ska ingå ett försvarsavtal med Danmark, rapporterar Dagens Nyheter.
Avtalet ska göra det möjligt för länderna att använda varandras baser och utbyta information i fredstid.

– På det sättet kan vi hantera eventuella problem som kan uppstå gemensamt, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Det nya avtalet ska undertecknas i Stockholm på torsdag, enligt DN. Det kommer att ske under ett möte mellan Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och hans danska kollega Peter Christensen.

– Fördelen är att vi kan använda varandras infrastrukturer. Genom att gemensamt arbeta med lägesinformations och informationsutbyte har vi hela tiden en gemensam bild av vad som händer i Öresundsregionen, säger Peter Hultqvist till DN.

Kan dela baser

Avtalet gör det möjligt för grannländerna att använda varandras flygbaser och hamnar. Det ska också underlätta informationsutbytet mellan Sverige och Danmark, enligt DN.

En av orsakerna till det fördjupade samarbetet är Rysslands ökade aktivitet i Östersjöområdet, uppger försvarsminister Hultqvist.

Bara i fredstid

Avtalet gäller dock enbart i fredstid.

Sedan tidigare har Sverige en liknande överenskommelse med Finland. En skillnad här är dock att Danmark är med i militäralliansen Nato. Peter Hultqvist anser dock inte att det är kontroversiellt.

– Danmark är ett grannland med gemensam geografi. Så vi tycker att det är rimligt att sluta ett bilateralt avtal, säger han till DN.