AKB: ”Polisen kan inte dra sig för att informera”

1 av 6
NYHETER

SÄLEN. Larmet om massövergrepp mot unga tjejer på en ungdomsfestival i Stockholm i somras väcker starka reaktioner.

Nu kallar Moderaterna inrikesminister Anders Ygeman till riksdagens justitieutskott.

– Vi måste ta reda på vad som faktiskt har hänt, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om hur polisen mörkat att ett stort antal unga tjejer sexrakasserats på en ungdomsfestival i somras krävde tidigare i dag M-ledaren Anna Kinberg Batra att polisen ska lägga korten på bordet om vad som hänt.

– Jag reagerar väldigt starkt. Jag tror att vi är många som blir upprörda och vill veta vad som har hänt, inte minst vi föräldrar, sa hon till Aftonbladet.

"De kan inte dra sig för att informera"

Hon menar att det förtroendet måste finnas och att allmänheten måste kunna lita på informationen från polisen.

– Det som är viktigt är att vem som än begår en brottslighet handling eller utsätts för trakasserier så måste polisen agera och göra allt de kan och inte heller dra sig för att informera.

Men det är inte bara polisen hon menar behöver förklara sig. Nu berättar hon att Moderaterna även har kallat inrikesminister Anders Ygeman (S) till riksdagens justitieutskott.

– Vi har kallat honom för att berätta om hur polisen faktiskt har agerat och för att diskutera om några åtgärder behövs, säger hon.

Kinberg Batra menar att hon blev väldigt upprörd över uppgifterna och tycker det är oroande om svenska folket inte kan lita på informationen från polisen.

– Det får inte finnas några tvivel om att polisen gör allt den kan för att förebygga och förhindra brott, säger hon.