Ytterligare tre misstänkta terrorister

1 av 7
NYHETER

Terrormålet i Göteborg där två personer dömts till livstids fängelse växer.

Tre ytterligare svenskar misstänks nu för medhjälp till terrorbrott och begärs häktade.

De har identifierats på samma film som visar det brutala mordet i Syrien.

Tre män i 25-årsåldern kopplas nu till det uppmärksammade terroristmål där två göteborgare vid namn Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi, 30 respektive 32 år, dömts till livstids fängelse för terrormord i Syrien 2013.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström säger till Aftonbladet att alla tre männen är identifierade på filmen.

– Man ser dem, de rör sig runt omkring platsen där personer får sina halsar avskurna. De håller inte i kniven men de medverkar på sitt sätt. De hindrar inte det här från att hända om man säger så, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

”Vet inte var de är”

På de fruktansvärda filmerna skär förövarna halsen av sina offer. Vid ett tillfälle hålls ett huvud upp i luften. Runt 15 personer syns på bilderna. Varför tre nya män misstänks just nu är på grund av att identifieringen tagit tid, enligt åklagaren.

– I och med att de här personerna inte finns i Sverige, och om man vill ha dem tillgängliga för det, måste man utfärda en europeisk arresteringsorder. Om de dyker upp någonstans i Europa så kan de då gripas för brott.

Domstolen kommer att pröva om de ska häktas i sin frånvaro i morgon.

– Jag vet inte var de är, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Enligt uppgift till Aftonbladet är det här personer som är döda. Vad innebär det för utredningen?

– Det florerar sådana rykten men det finns inget som bekräftar att det är så. Än så länge fortsätter utredningen. Om vi får det bekräftat så får man avsluta utredningen mot den personen.

Alla tre misstänkta är hemmahörande i Göteborg.

”Injaga allvarlig fruktan”

När Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi dömdes den 14 december förra året sa tingsrätten att filmerna bevisar att gärningsmännen medverkat i gärningarna.

”Eftersom morden och filmningen av dessa har varit avsett att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen både i Syrien och i andra länder som inte tror på den rätta muslimska läran har tingsrätten delat åklagarens uppfattning att det varit fråga om ett terroristbrott”, skrev tingsrätten.

Chefsåklagare Agnetha Hildning Qvarnström sa att hon välkomnade domen.

– Eftersom det är vad jag yrkat på så känner jag naturligtvis tillfredsställelse, sa hon till Aftonbladet då.

Lars Salkola, advokat för Hassan Al-Mandlawi, menade däremot att ”bevismaterialet var magert”. De två nekar till brott och domen har överklagats.

FAKTA

Säpo har 286 namn

Säpo har i dag namn på 286 personer som rest från Sverige till Syrien och Irak. Eftersom det finns ett visst mörkertal räknar Säpo med att det handlar omkring 300 personer. Av dem bedöms drygt 40 ha dött och 120 finnas kvar i Syrien och Irak. Nästan 130 ska ha återvänt till Sverige. (TT)