Nämndeman åtalas för våld och hot

Foto: TT
NYHETER

Nämndemannen misstänks för att ha misshandlat och trakasserat sin före detta hustru och hotat hennes nya sambo och dennes tvåårige son.

Nu åtalas han för misshandel, fyra fall av olaga hot och två fall av ofredande.

”Du ska dö. Du ska se dig om överallt och alltid”, ska han enligt åtalet ha skrikit till ex-hustruns nya sambo.

Mannen, i 40-årsåldern, är politiker för Liberalerna och har förtroendeuppdrag i en västsvensk kommun. Han har också varit nämndeman i tingsrätten i flera år.

Mannen och hans hustru separerade för ett drygt år sedan. Hustrun träffade efter separationen en annan man och enligt åtalet var det i samband med det som politikerns trakasserier började.

Den 25 januari 2015 smällde han igen en dörr på kvinnan så att hon föll omkull och slog sig. Månaden efter ska nämndemannen ha konfronterat kvinnans nya man.

”Du ska dö”

Han ska, enligt åtalet, ha mordhotat mannen.

”Du ska dö. Du ska se dig om överallt och alltid”, ska han ha skrikit till mannen.

I samband med försäljningen av en gemensam fastighet ska nämndemannen återigen ha mordhotat såväl sin före detta hustru som hennes nya man och dennes tvåårige son.

Han ska ha visat kvinnan en lapp där det stod att nämndemannen skulle ”allvarligt skada dig, (den nye mannens namn) och (tvååringens namn). Jag kommer alltid veta var ni bor”.

Telefontrakasserier

Vid ett senare tillfälle ska han ha sagt att han visste var pojken gick på dagis. Enligt åtalet ska han också till en gemensam bekant sagt: ”När det här är över, och okynnesanmälningarna är nedlagda, då ska jag ta henne".

Enligt åtalet ska nämndemannen under hela våren ha trakasserat kvinnan och hennes nya man genom kränkande tillmälen. Både via telefon vid ett stort antal tillfällen och i sammanhang när andra personer varit närvarande. Chefsåklagare Lena Lithner åberopar telefonlistor som bevisning. Under en dag ringde nämndemannen 74 gånger under drygt två timmar, enligt åtalet.

Makarnas skilsmässa gick i genom i november 2015.

I sin roll som nämndeman ska kommunpolitikern varit med och dömt i brottmål.

Han nekar till samtliga brott som han nu åtalas för och hävdar i polisförhör att kvinnan och hennes nya man hittat på det mesta.

Rättegången mot mannen är planerad att genomföras i Göteborgs tingsrätt den 3 februari.

Aftonbladet har sökt såväl nämndemannen som hans advokat Björn Hallengren för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott