50-tal döda i dåd i centrala Irak

NYHETER

Upp emot 50 personer dödades i minst tre attentat i och utan för Bagdad på måndagskvällen, enligt olika uppgifter. IS har tagit på sig ansvaret för åtminstone ett av dåden.

Uppgifterna om antalet döda i ett gisslandrama i Iraks huvudstad varierade, mellan 12 och 18 personer dödades i attacken mot köpcentret Zahrat Bagdad i östra delen av huvudstaden. 36 personer skadades i attacken i den shiamuslimska stadsdelen enligt sjukhuskällor. Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) tog på sig ansvaret för attacken i ett uttalande

Flera gärningsmän utförde anfallet mot köpcentret där först en bilbomb detonerade följt av en attack där automateld avfyrades. Gärningsmännen tog sedan gisslan inne i köpcentret.

– När säkerhetsstyrkorna kom för nära dödade de tre i gisslan, sade en polis. Senare meddelade myndigheter att attentatsmännen dödats och att övriga gisslan befriats.

I staden Muqdadiya åtta mil öster om Bagdad dödades minst 20 människor och 50 skadades i två på varandra följande bombattacker mot ett kasino. En gärningsman utlöste en självmordsbomb inne i byggnaden, därefter utlöstes en bilbomb utanför mot tillskyndande sjukvårdare och förbipasserande.

I ett tredje attentat dödades minst 7 personer och fler än 15 skadades när en självmordsbombare sprängde sitt fordon i en sunnidominerad förort till Bagdad.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM