Expert: ”Väldigt stor händelse för utredarna”

1 av 6
NYHETER

Enligt Leif GW Persson ska en kula från en specifik revolver visa likheter med den kula som 1986 dödade statsminister Olof Palme.

Journalisten och författaren Gunnar Wall, som skrivit böcker om Palmemordet, kallar uppgifterna för ”ytterst anmärkningsvärda”.

– Det är en väldigt stor händelse för utredarna om uppgifterna stämmer, säger han.

Enligt uppgifter till Expressen har provskjutningen av den nya ”Palmerevolvern” visat att kulan som dödade Palme med viss sannolikhet matchar den kula och det vapen som Leif GW Persson nu har fått.

Fler frågor

Om uppgifterna stämmer är det ”anmärkningsvärt” enligt författaren och experten Gunnar Wall.

– Om det är så att det här vapnet, så att säga, står sig bättre än alla de andra som provskjutits så är det ännu mer anmärkningsvärt, säger han.

Han säger att resultaten ställer fler frågor.

– Hur mycket säger detta? Och exakt vilken grad av säkerhet handlar det om? Det gäller att få fram information om var vapnet funnits tidigare. Om det går att spåra.

”Största allvar”

Gunnar Wall kommenterar det faktum att en person hört av sig med uppgifter om att det ska finnas en koppling som intressant.

– Det är därmed visat att det inte är vilket vapen som helst och man måste ta de uppgifterna på största allvar.

Ingemar Krusell, tidigare spaningsledare i Palmegruppen, är skeptisk till de nya uppgifterna.

– Det är inget särskilt intressant, inte än i alla fall. Vi har tidigare provskjutit med en kula som inte är av samma typ som den som dödade Palme och skadade Lisbeth. Inte ens på Palmekulan har man funnit riktigt bra spår, säger han och fortsätter:

– Jag och Vincent Lange (tidigare chef på Stockholmspolisens tekniska rotel, reds. anm.) åkte ner med kulorna till Tyskland för att undersöka med elektronmikroskop tillsammans med tyska tekniker. Redan på förhand var de skeptiska.

Tror inte på någon ”överensstämmelse”

Krusell vill vänta och se vilka uppgifter som kommer från NFC men ställer sig samtidigt lite frågande till Leif GW Persson.

– Det som Leif GW håller på med vet jag inte vad det skulle kunna leda till. Jag tror inte på att det kommer att leda till någon överensstämmelse, säger han.

Så du tror inte att detta är ett steg närmare svaret på gåtan?

– Nej, jag tror inte att man kommer få ut någonting av det här som är positivt för utredningen. Jag är skeptisk, men sen måste man ju säga att jag gärna låter mig överraskas, säger Ingemar Krusell.