Räddade 21-åringens liv – efter efterlysning om blod på Facebook

Kön ringlade utanför sjukhuset i Thailand

1 av 2 | Foto: Privat / Facebook.
Lucy Hill, 21.
NYHETER

Lucy Hill, 21, var med i en mopedolycka i thailändska Chiang Mai. När hon akut togs till sjukhus behövde hon blod – men hon har en väldigt ovanlig blodgrupp.

En uppmaning från en vän fick turister att köa utanför sjukhuset för att donera blod, skriver ITV.

Att ha Rh-negativt blod och dessutom blodgrupp A är mycket ovanligt bland befolkningen i Thailand. Därför var läget akut när 21-åriga brittiskan Lucy Hill var med om en trafikolycka i lördags och behövde blod.

Eftersom hennes blodgrupp endast delas med en procent av lokalbefolkningen vädjade hennes vän Lauren Hall till turister på Facebook, enligt ITV.

Kö utanför sjukhuset

”Jag förstår att ni är här på semester men det här är min vän. Det tar inte lång tid och det kommer att göra mycket nytta. Min vän bar hjälm och gjorde inget fel”, skrev hon i ett inlägg på Facebook.

På mindre än sex timmar hade hennes uppmaning delats över 40 000 gånger och på tisdagen var inlägget uppe i över 110 000 delningar. Enligt ITV var det till och med en kö av turister, främst brittiska, som väntade utanför sjukhuset på att få donera blod.

”Tack alla som delade”

Barndomsvännen Darren Burns säger till tv-kanalen att Lucy nu är på bättringsvägen, även om skadorna fortfarande är allvarliga.

– Hon har fått den blodtransfusion hon behöver. Hon är fortfarande på intensiven men är utom omedelbar fara. Tack till sociala medier, människorna som delade inlägget och alla de som donerade blod, säger han.

21-åringen reste till Thailand den 3 januari tillsammans med sin mamma, som nu vakar vid hennes sida på sjukhuset i Chiang Mai.

ARTIKELN HANDLAR OM