Här vallas Nerijus runt på mordplatsen

1 av 24
NYHETER

kinnekulle. Här återser Nerijus Bilevicius, 35, platsen där åklagaren hävdar att han gömde Lisa Holms kropp.

I handklovar och midjebälte vallades han runt av vakter från Kriminalvården under Göta hovrätts syn.

– Självklart är det väldigt svårt för honom, säger hans förvarsadvokat Inger Rönnbäck.

Hovrätten höll under tisdagsförmiddagen syn på de avgörande platserna i Lisa Holm-utredningen på plats i Blomberg.

Omgiven av rättens ledamöter, åklagaren och försvarsadvokaten fick nu Nerijus Bilevicius än en gång besöka skådeplatsen för det brutala flickmord han dömdes för i tingsrätten.

Med händerna fjättrade av handklovar och grön täckjacka leddes han runt av vakter från Kriminalvården. Fastspänt runt midjan hade 35-åringen ett tjockt läderbälte som var kopplat till en kedja som kontrollerades av två stycken vakter.

"Klarade inte av det"

När följet från hovrätten nådde Nerijus Bilevicius gamla hem vägrade han kliva ur Kriminalvårdens transportbuss som han färdades i.

– När det har gällt att gå ut vid sitt gamla hem så har han inte klarat det för han har blivit för ledsen. På de andra platserna har han varit ute med oss, säger Inger Rönnbäck efter att synen är avslutad.

I övrigt uppger hon att arrangemanget löpte på väl – utöver att Nerijus Bilevicius tyckte att det var jobbigt att "forslas runt i handbojor på sin tidigare arbetsplats".

– Självklart är det väldigt svårt för honom, säger Inger Rönnbäck.

Vid lunchtid avslutades synen med att rätten tittade på den arbetsbod, den så kallade byssjan, där Lisa Holms döda kropp till slut hittades. Boden har fraktats bort från Blomberg och står nu uppställd på Skövdes brandstation.

Skyller på brodern

Redan i går slog hovrättslagmannen fast att det inte skulle få ske några förhör med Nerijus Bilevicius under synen. I stället skulle eventuella frågor till 35-åringen tas vid ett eventuellt kompletterande förhör i rätten.

Inger Rönnbäck uppger att hon kommer att begära att ett sådant förhör ska hållas.

Samtidigt valde försvarsadvokaten på tisdagseftermiddagen att återigen föra fram Nerijus Bilevicius bror som en tänkbar alternativ gärningsman.

– Han är ju självklart minst lika möjlig som Nerijus, säger Inger Rönnbäck.

"Finns ingen substans"

Hon sa att hon fått tillåtelse av Nerijus Bilevicius att prata om brodern i dessa termer men att 35-åringen själv inte vill göra det.

Målsägarbiträdet Tore Brandtler anser att teorin om brodern som en alternativ gärningsman är orimlig.

– Det finns ingen substans i det. Det finns en tejpbit med hans dna på men det härrör från hans arbete. I övrigt har Nerijus hustru i sina förhör gett brodern fullkomligt alibi, att han var hemma hela tiden. Det finns inget i utredningen som pekar på brodern, tvärtom finns det mycket som pekar på att det är Nerijus som är gärningsmannen och det är därför han dömdes i tingsrätten, säger Tore Brandtler på tisdagseftermiddagen.

På måndag nästa vecka fortsätter hovrättens förhandlingar i målet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Skövde

Kinnekulle