Stormigt när Somalia mötte damstjärnorna

1 av 4
För att samla in pengar till UNHCR:s arbete för att hjälpa flyktingar möttes Somalias populära bandylandslag och Sandvikens damer.
Foto: PERNILLA WAHLMAN
NYHETER

De förlorade med 6-0 och fick nästan gräva fram bollen i den isande snöstormen.

Somalias bandylandslag kämpade tappert mot Sandvikens damlag i en välgörenhetsmatch i Borlänge för människor på flykt.

Somalias bandylandslag är resultatet av ett annorlunda integrationsprojekt som blev välkänt genom Filip och Fredriks dokumentär ”Trevligt folk”.

Somaliska asylsökande som aldrig tidigare stått på skridskor fick börja spela med förre bandyprofilen Pelle Fosshaug och hittills har de varit med i två VM.

Det var med det speciella gänget i tankarna som Michaela Hallqvist, 22, och hennes kurskamrater på Högskolan i Dalarna, började planera bandymatchen.

- Uppgiften var att ordna ett event och kände direkt att vi ville göra något med välgörenhet och integration med tanke på hur världen ser ut, säger hon.

Somalias bandylandslag nappade på idén och motståndare blev Sandvikens damlag.

Förutom att intäkterna skulle skänkas till UNHCR fanns även tanken att främja integrationen.

Ingenting är omöjligt

- Asylsökande fick gå gratis på matchen. Vi såg det som ett tillfälle att göra något roligt och träffa nya människor. Att se Somaliska bandylandslaget spela kan dessutom inspirera många och ge känslan att ingenting är omöjligt, säger Michaela Hallqvist.

Matchdagen blev utmanande på många sätt med kraftigt snöoväder och blåst.

- Det var nästan så att man fick gräva fram bollen men väderförhållandena var en nyttig erfarenhet, säger Malin Andersson, som spelar i Sandvikens damlag.

Hon tycker att mötet bjöd på ett annorlunda motstånd.

- Det var kul och att spela en match är det minsta vi kan göra för att hjälpa, säger Malin Andersson.

Ahmed Jax, 25, spelare i Somalia bandy, har tydliga minnen av när han kom till Sverige för elva år sedan efter att ha flytt sitt hemland.

- Det var svårt på olika sätt och det tog tid innan man kom in i samhället. Därför känns det bra att hjälpa andra i samma situation, säger han.

Ungefär 140 personer kom för att titta på matchen. Särskilt välbesökt var det varma kaféet. Inträde, fika och lottförsäljning gav totalt cirka 6000 kronor som ska skänkas till UNHCR.

- Med tanke på omständigheterna så är jag väldigt nöjd. De som kom var väldigt generösa, säger Michaela Hallqvist.

Sämre i dåligt väder

Spelaren Ahmed Jax i Somalia bandy tyckte att vädret var en tuff motståndare precis som damlaget från Sandviken.

Matchresultatet blev 6-0 till vinnarna Sandviken.

- De var duktiga och roliga att möta. I det dåliga vädret blev vi sämre och tjejerna bättre, skrattar spelaren Ahmed Jax i Somalia bandy.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM