”Explosionen kändes som en jordbävning”

1 av 3 | Foto: Urban Hamid
Den turkiska polisen slog en järnring runt den Blå moskén så snabbt efter attentatet som möjligt för att förhindra ytterligare attentat. Ingen släpptes innanför avspärrningarna.
NYHETER

ISTANBUL. Taxichauffören kör i vad som känns som en livsfarlig hastighet uppför de smala och vindlande bakgatorna i de gamla ottomanska kvarteren i Istanbul för att undvika trafik och eventuella polisspärrar. Han måste känna på sig att jag är rädd. För han tittar på mig och säger leende på bruten engelska:

– Oroa dig inte jag har levt i Istanbul i hela mitt liv. Jag kan gatorna utantill.

Han släpper av mig vid ingången till Basilikacisternen, som är en underjordisk vattencistern från 532 e.Kr. Längre än så kan inte köra på grund av att det står polisbilar där. Han pekar hur jag ska gå för att snabbt ta mig till explosionen.

Normalt kryllar området runt Hagia Sofia och Blå moskén av köande turister som vill besöka de vackra och praktfulla byggnaderna. Men idag är området avspärrat med plastband, där det står ”polis” skrivet med stora svarta bokstäver på gul botten. Innanför avspärrningarna står poliser med bekymrade miner. Några är beväpnade med pistoler, några med k-pistar. Ett par cilvilklädda polismän med skottsäkra västar springer nerför en asfalterad vägstump som går mellan Haga Sofia och Blå moskén. Utanför avspärrningarna står ett stort antal journalister och fotografer som försöker få en glimt av det som händer innanför plastbanden. Men där finns också ett fåtal turister och några människor som arbetar i närheten.

”Visste inte om det var en olycka”

– Vi hade just lämnat Blå moskén, när vi hörde explosionen. Så vi sprang åt motsatt håll för att undkomma faran, berättar Eric Rosianski, 20 år, från Argentina och fortsätter:

– Många turister blev skrämda och chockade. En kvinna började gråta hysteriskt. Vi visste inte om det rörde sig om en olycka eller en bomb.

Explosionen skymdes av en mur, så det enda de kunde se var röken.

Eric sitter tillsammans med sina vänner som också kommer från Argentina och äter lunch på några bänkar bara några hundra meter från moskén. De har kommit till Turkiet på semester. Alla är märkbart tagna av händelsen. De fick många oroliga samtal och textmeddelanden från sina vänner och familjer efter explosionen. Men alla är fast beslutna att de ska fortsätta sin semester.

– Det är klart att vi ska vara försiktiga och undvika folksamlingar i fortsättningen, förklarar han.

”Kändes som en jordbävning”

Murat förestår ett hantverkskollektiv som ligger bakom Haga Sofia och nedanför Blå moskén:

– Explosionen kändes som en jordbävning. Jag och några kolleger sprang ut och upp mot moskén så fort vi hörde explosionen. Han andas djupt och berättar vidare:

– En par turistgrupper på kanske 60-70 personer kommer springande emot oss i panik nerför backen. De skriker att en självmordsbombare sprängt sig i luften och det finns döda och sårade.

Det dröjer ett tag innan polis och ambulans kommer fram till platsen. Murat är märkbart skakad av det som hänt. Han visar mig runt i den vackra hantverksgården. Det är som stiga in i en oas. Där kan man köpa handgjorda, dockor, keramiktallrikar, miniatyrer tavlor med vackra sirliga arabiska bokstäver med Korantexter.

– Det här attentatet är ett dråpslag mot turismen och det blir som 11 september i USA. Det kommer att ta väldigt lång tid för turisterna att ta sig tillbaka, tror han. 

En polishelikopter kretsar på låg höjd och ibland när den gör tvära svängningar blir ljudet så höft att man nästan måste skrika för att göra sig hörd. Rafik, som jobbade som långtradarchaufför i Köln i många år innan han pensionerade sig, sitter på en bänk framför Blå moskén. Han är upprörd över det som hänt och frågar sig vad det är för slags människor som kan begå sådana här hemska brott. Han satt i den läderbutik där han jobbar när bomben exploderade. Han väntade ett par timmar tills det blev lugnt innan han vågade sig fram till platsen.

– De säger att det var en syrier som sprängde sig i luften. Varför ska de ta med sig kriget hit, säger han märkbart upprörd.

Urban Hamid

ARTIKELN HANDLAR OM