Lena Mellin: Ingen skandal – det är bra

NYHETER

Polisen i Stockholm har fått interna direktiv om att inte gå ut med signalement på misstänkta gärningsmän, skriver Svenska Dagbladet.

Aftonbladets Lena Mellin menar att det inte är vad direktivet innebär.

– De ska undvika att använda subjektiva uppgifter, säger hon.

Enligt ett internt brev som Svenska Dagbladet tagit del av har Stockholmspolisen fått direktiv om att inte rapportera signalement på misstänkta gärningsmän. Enligt tidningen skriver presschefen i Stockholm, Varg Gyllander, att det beror på att polisen kan uppfattas som rasistisk om de går ut med signalement till allmänheten.

Aftonbladets politiska kommentator, Lena Mellin, menar att det inte är något märkvärdigt med skrivelsen.

Bör inte polisen efterfråga signalement för att få fast brottslingar?

– Självfallet. Det är vad de ska göra men de måste fråga efter sådant som gör att man letar efter rätt saker och inte irrelevanta uppgifter, säger Lena Mellin.

”Kan få bättre respons”

Varg Gyllander säger till Svenska Dagbladet att det finns fördelar med att använda signalement, men att polisen inte ”slentrianmässigt” ska beskriva utseende när de går ut signalement. Lena Mellin håller med om det eftersom det ofta rör sig om subjektiva uppgifter. Hon tycker inte att skrivelsen förhindrar polisen från att gå ut med signalement.

– Jag anser inte att de har fått direktiv om att de inte ska gå ut med signalement. De ska undvika att använda subjektiva uppgifter. Och det faller väl in även i våra publicistiska ramar. Vi skriver mycket om brott och vi försöker undvika att använda subjektiva uppgifter, säger Lena Mellin.

– Jag tror att det är viktigt att vi som samhälle inte börjar hänfalla till att gå ut med subjektiva uppgifter som till exempel att någon ser asiatisk ut.

Så du tror inte att det här försvårar polisens arbete?

– Jag skulle inte tro det, för vad är asiatisk? Det ger ju ingen vägledning direkt i polisens jakt på misstänkta förövare. Det viktiga måste vara för både polisen och Aftonbladet att vi håller oss till sådant som är fritt från fördomar. Jag tror dessutom att polisen kan få bättre respons eftersom att människor med eventuella vittnesuppgifter inte sluter sig, säger Lena Mellin.

”Undvik längd, hudfärg och ursprung”

I brevet som Svenska Dagbladet tagit del av framgår det att information som kommuniceras utåt numera inte ska innehålla ”signalementsuppgifter som längd, hudfärg, etniskt ursprung eller nationalitet med mera.” Att polisen inte ska uppge längd på misstänkta gärningsmän är något som Lena Mellin reagerar på.

– Vi rapporterar ofta om längd på misstänkta gärningsmän. Det är något som polisen nu valt att inte göra. Det tycker jag är konstigt för varenda affär har måttband vid sina utgångar. Om någon är över 190 centimeter så är det anmärkningsvärt och troligtvis en bra uppgift för polisen att gå på, säger Lena Mellin.

Kan polisens brev ses som en skandal?

– Nej, det tycker jag inte att det är. Jag kan förstå att man nu sätter det i samband med de här händelserna i Kungsträdgården men det verkar ju inte alls ha med saken att göra. På kort sikt kan polisen nog få lite mothugg men i längden tror jag att det är bra för dem.

ARTIKELN HANDLAR OM