Tio amerikanska soldater tillfångatagna i Iran

Foto: US navy/Google
Två amerikansk patrullbåtar bordades av iransk militär sedan de kommit in på iransk vatten i Persiska viken. Bilden på patrullbåten är en arkivbild.
NYHETER

Två fartyg från den amerikanska flottan bordades av iransk militär på tisdagskvällen, svensk tid.

Fartygen var i persiska gulfen när det drev in på iranskt territorialvatten.

Iranska soldater har gripit tio besättningsmän.

Amerikanska myndigheter förlorade kontakten med båtarna när de befann sig mellan Kuwait och Bahrain.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger till CNN att en av båtarna drabbades av problem, vilket ledde till att de under en kort tid var inne på iranskt vatten.

Tio besättningsmän – nio män och en kvinna – har tagits i förvar av iranska myndigheter. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har varit i kontakt med sin kollega John Kerry, och har lovat att besättningsmännen snart ska släppas.

Får tillbringa natten i förvar

Enligt nyhetsbyån Reuters – som hänvisar till anonyma myndighetskällor – kommer besättningsmännen dock tillbringa natten i iranskt förvar.

Vita husets pressekreterare Josh Earnest säger till CNN att president Barack Obama kommer att informera kongressen om händelsen.

– Vi har varit i kontakt med iranierna, och de har försäkrat oss om att besättningsmännen är i säkerhet och att de snart kommer att få fortsätta sin resa.

Obama kritiseras

Händelsen har redan blivit ett slagträ i den amerikanska valrörelsen. Flera av de republikanska kandidaterna har kritiserat president Barack Obama för att han inte sett till att besättningsmännen får komma hem omedelbart.

– Det här är det senaste beviset för Barack Obamas svaghet, säger republikanen Ted Cruz.

Jeb Bush stämmer in på Twitter.

”Om våra besättningsmän inte är på väg hem än så måste det ske omedelbart. Inga mer förhandlingar. Obamas pinsamt svaga Iranpolitik visar sig igen”, skriver han.

De båda syftar på kärnvapenavtalet mellan USA och Iran, som blivit hårt kritiserat av republikanerna.

Avtalet förbjuder Iran att skaffa kärnvapen. I utbyte mot detta ska de ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.

ARTIKELN HANDLAR OM