Obamas attack mot Trump

1 av 3
NYHETER

NEW YORK. Barack Obama gick i mer eller mindre inlindade ordalag till angrepp mot republikanske presidentkandidaten Donald Trump i sitt allra sista State of the Union-tal i natt.

– Den politik som gör vissa raser eller religioner till måltavlor måste förkastas. Det handlar inte om politisk korrekthet, det handlar om att förstå vad det är som gör oss starka, sa han.

I natt höll Barack Obama alltså sitt åttonde och sista State of the Union-tal i kongressen i USA.

Om ett år är det en annan president som levererar det som brukar kallas ”The ties that bind” inför hela sitt kabinett, kongressens båda kamrar, ledamöter från Högsta domstolen, delar av militärledningen och all annat USA har av officiell makt.

Och Barack Obama gjorde i det största talet under sitt avslutande år i Vita huset klart att han för sin del definitivt inte vill se någon av de karaktärer som just nu slåss om den republikanska nomineringen som efterträdare.

Han nämnde dem inte vid namn, men för den som ägnat den pågående valrörelsen minsta uppmärksamhet var det uppenbart att han hade Donald Trump och Ted Cruz i kikarsiktet.

”Det förminskar oss”

I ett avsnitt om vad han anser krävs av framtida amerikanskt ledarskap vände han sig i praktiken direkt mot Trumps hårdföra retorik om muslimer.

– Den politik som gör vissa raser eller religioner till måltavlor måste förkastas. Det handlar inte om politisk korrekthet, det handlar om att förstå vad det är som gör oss starka. Vår mångfald och vår öppenhet, sa han och fortsatte:

– När politiker förolämpar muslimer, när en moské vandaliseras, när ett barn angrips... Det gör oss inte säkrare. Det är inte att ”säga som det är”. Det förminskar oss i omvärldens ögon. Det gör det svårare för oss att nå våra mål. Och det förråder idén om vad vi är för land.

Ted Cruz blev å sin sida föremål för några verbala snytingar när presidenten talade om hur ISIS ska bekämpas.

– Världen vänder sig till oss för att lösa det här problemet och det krävs mer än tufft snack och maningar om att lägga bombmattor över civila. Det må fungera som ”soundbite” på tv, men det räcker inte på världsscenen, sa Obama och Cruz är ju den som under debatter och valmöten talat om just bombmattor,

Försvarade egna agendan

I övrigt ägnade den 44:e presidenten sitt avslutande State of the Union-tal åt att försvara den egna agendan och framhålla påstådda framgångar.

Han hävdade att den amerikanska ekonomin är starkare än den varit på decennier, att han och hans administration fått bukt med arbetslösheten, att USA:s militära dominans i världen är ohotad och att till och med bensinpriset just nu går att stå ut med...

– Bensin för under två dollar per gallon är inte så dumt, som han konstaterade med ett snett leende.

Några stora, nya initiativ presenterades inte – presidenter inne på andra mandatperiodens sista år brukar ju kallas ”lame ducks” och administrerar snarare än leder – men Obama lovade i alla fall fortsatta satsningar på att bekämpning av klimatförändringar, försök att få till strängare vapenlagar och göra college-utbildningen i USA billigare.

”Fixa politiken”

Det enda han sa sig ångra var att det politiska klimatet i USA under hans två mandatperioder blivit hårdare och mer infekterat.

För att komma till bukt med det vände han sig direkt till det amerikanska folket.

– Fixa politiken i det här landet. Oavsett om ni föredrar det ena eller andra partiet, vår gemensamma framtid hänger på er vilja att upprätthålla era skyldigheter som medborgare. Rösta. Gör era röster hörda. Stå upp för de svaga och sårbara, manade han.

Sedan lämnade Barack Obama talarstolen i kongressen för sista gången.

Om ett år är det en ny president som står på samma plats och håller sitt första State of the Union-tal.