Ny dom: Privat chatt kan få dig sparkad

Europadomstolen: ”Inte orimligt”

Foto: TT.
Nu kan det straffa sig att privatchatta på jobbet.
NYHETER

Brukar du vara inne och Facebookchatta med vännerna på arbetstid?

Det kan vara läge att sluta med det.

Under vissa förutsättningar kan arbetsgivare sparka medarbetare som privatchattar på jobbet. Det står klart efter ett beslut i Europadomstolen och gäller även på den svenska arbetsmarknaden.

Fallet i Europadomstolen (ECHR) gäller en rumänsk ingenjör som fick sparken år 2007 sedan företagsledningen upptäckt att han inte bara använde Yahoo Messenger för professionella kontakter utan även för att chatta med sin flickvän och sin bror. Enligt företagets interna riktlinjer var sådant privatchattande förbjudet, och det var den överträdelsen som både rumänska domstolar och nu Europadomstolen tagit fasta på.

”Inte orimligt”

Ingenjören hävdade att företaget brutit mot hans lagstadgade och grundläggande fri- och rättigheter när hans privata konversationer granskades. Det gick dock inte Europadomstolen (formellt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) med på.

"Det är inte orimligt att en arbetsgivare vill klarlägga att anställda sköter sina arbetsuppgifter under arbetstid", skriver domstolen i sitt beslut enligt The Guardian.

Får övervaka anställda

Domen gav även arbetsgivare rätt att övervaka vad deras anställda gör på sina arbetsdatorer, detta eftersom bevismaterial bestående av utskrifter från Yahoo Messenger användes mot ingenjören.

Domstolens beslut är bindande för alla länder som undertecknat Europakonventionen. Sedan 1995 är konventionen svensk lag.

ARTIKELN HANDLAR OM