Kommunals ordförande skriver massmejl till medlemmarna: ”Stanna kvar”

1 av 11
NYHETER

Kommunals ordförande Annelie Nordström vägrar svara på frågor om Aftonbladets avslöjande.

I ett massmejl till medlemmarna på onsdagskvällen vädjar hon att de ska stanna kvar i förbundet.

– Det känns pinsamt att hon skickar ett mejl om att vi ska hålla ihop när de själva har betett sig så här, säger stödassistenten Maria, 23.

Efter Aftonbladets avslöjanden om Kommunal och bolaget Lyran har ordförande Annelie Nordström inte varit tillgänglig för kommentarer.

Hon har dock tagit sig tid att skriva ihop ett mejl i vilket hon vädjar till medlemmarna att stanna kvar.

”Även om många är arga och besvikna på Kommunal idag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar. Det är bara om vi är många som vi kan gadda ihop oss på våra arbetsplatser och få arbetsgivarna att lyssna på våra krav”, skriver Annelie Nordström.

Medlemmar upprörda

Annelie Nordström skriver även att Kommunals ekonomi, trots Lyrans förluster, är mycket bra. Vad hon dock inte nämner eller ber om ursäkt för är att hon själv bott gratis på konferensanläggningen Marholmen.

Efter mejlet har flera upprörda medlemmar hört av sig till Aftonbladet.

”Efter allt som kommit fram är deras brev ett skämt. Vi medlemmar i Kommunal betalar en hög avgift, har haft tillit till att de ska kämpa för oss, för att få upp våra löner och få rätsida på vår stressiga arbetsmiljö. Så får man detta som en stor käftsmäll. Försöka släta över deras beteende med ett brev från vår ordförande, vilket skämt”, säger medlemmen Git Lundström.

”Tycker de ska avgå”

Stödassistenten Maria, 23, säger att mejlet är pinsamt.

– Jag upplevde det som hyckleri. Jag är mycket besviken på Kommunals styrelse och anser att de bör avgå eftersom hanteringen av det här inte skötts på ett okej sätt. Det hade kunnat bidra till att reparera förtroendet för fackförbundet.

Aftonbladet har under hela dagen och kvällen sökt förbundsordförande Annelie Nordström för en kommentar. Men hon har gjort sig oanträffbar. Hon är varken på Kommunals huvudkontor eller i sin bostad i centrala Stockholm.

I stället sköter tredje vice ordförande och förbundskassören Anders Bergström alla presskontakter.

– Ja, det är Anders Bergström som sköter kontakten med medierna i dag, säger Emma Nilsson, strategisk rådgivare på Kommunal.

Tipsa oss på Facebook  Tipsa oss på [email protected]

FAKTA

Mejlet från Kommunals ordförande

Kära medlem i Kommunal


Aftonbladet skriver just nu om Kommunal, och Kommunals bolag Lyran. I det bolaget ingår vår kursgård på Marholmen, som även är en rabatterad semesteranläggning för medlemmarna, och vår restaurang Metropol Palais i Stockholm.

Jag förstår att alla ni som tagit del av granskningen är upprörda och med all rätt har många frågor. Det som kommer fram i Aftonbladets artiklar är inte vad Kommunal står för. Vi kommer nu att lägga stor energi på att rätta till det som har gått fel. Samtidigt vill vi också ge er medlemmar en mer rättvis bild av hur Kommunal hanterar medlemmarnas pengar.

Kommunals ekonomi är mycket bra. Sedan år 2002 har Kommunal investerat överskotten så väl att de har växt ordentligt. Det innebär att vi har råd att strejka för medlemmarnas löner och arbetsvillkor, om det skulle behövas. Sedan 2002 har vår strejkkassa ökat från 4000 kr per medlem till 7500 kr per medlem. Det gör att vår gemensamma styrka att ställa krav på arbetsgivarna ökar.

Vi har även satsat pengar på att utveckla kursgården Marholmen, där vi bedriver facklig utbildning för förtroendevalda och anställda i Kommunal så att de ska kunna hjälpa er medlemmar på bästa sätt. Det beskrivs som att vi förlorar pengar, men så enkelt är det inte. Det handlar om investeringar i allt från ett nytt vatten- och avloppssystem till en lekplats för barnen som kommer till Marholmen på semester. Det kostar givetvis pengar, men det leder till en bättre verksamhet som långsiktigt även kommer att ge ett ekonomiskt överskott. Att göra Marholmen till en så bra kursgård och semesteranläggning som möjligt är alltså på många sätt viktigt för Kommunals medlemmar, förtroendevalda och personal.

Kommunal har även sedan läge drivit en konferenslokal i Stockholm city. Den har under senare år kompletterats med en restaurang – Metropol Palais. Aftonbladet skriver idag att vi drar in pengar på nakenshow och porr på denna restaurang. Detta tar Kommunal starkt avstånd ifrån. Kommunal har aldrig arrangerat porrshower.

Metropol Palais lokaler hyrs ibland ut till externa kunder som arrangerar evenemang och konferenser. Vid två tillfällen har restaurangen hyrt ut lokalerna till en kund utanför Kommunal som gjorde reklam för alkohol. Redan detta var ett misstag och något som borde ha stoppats. Ännu allvarligare var att kunden anlitade en porrskådespelare för att delta i evenemanget. Kommunal visste inte om detta och skulle aldrig ha godkänt eller accepterat det. När vi fick veta detta i oktober avbröts genast kontakterna med den arrangören, eftersom det strider mot allt som Kommunal arbetar för och står för.

Även om många är arga och besvikna på Kommunal idag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar. Det är bara om vi är många som vi kan gadda ihop oss på våra arbetsplatser och få arbetsgivarna att lyssna på våra krav.

Jag och alla andra som leder Kommunal kommer att arbeta hårt för att reparera ditt och alla andra medlemmars förtroende för Kommunal.

Vänliga hälsningar

Annelie Nordström

Ordförande Kommunal

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen