Explosioner i Jakarta – minst sju döda

IS riktade kryptiskt hot mot Indonesien – tar på sig attacken

1 av 7
NYHETER

Minst tre självmordsbombare slog till mot ett Starbucks-kafé i Indonesiens huvudstad Jakarta tidigt i morse, svensk tid.

Samtidigt angrep beväpnade män en polisstation i närheten.

Minst sju människor uppges ha dött.

Angriparna härmade terrorattackerna i Paris, enligt indonesisk polis.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta Aftonbladet!

Centrala Jakarta skakades vid klockan 05, svensk tid, av åtminstone sex explosioner.

Det förekommer olika uppgifter om antalet skadade och döda. Minst sju personer, varav flera poliser, ska ha dödats. Ett okänt antal människor skadades. Fyra av de döda uppges vara gärningsmän.

BBC rapporterar att detonationerna inträffade nära shoppingcentret Sarinah, som ligger nära presidentpalatset, ambassader och flera FN-byggnader.

– Attacken har orsakat mycket panik och polisen spärrade av området, sa Step Vaessen, reporter på tv-kanalen Al Jazeera, som befann sig på platsen.

Sköt mot folkmassor

Enligt Vaessen inleddes angreppet med att ett flertal personer körde in i de centrala delarna av Jakarta på motorcyklar. Männen var beväpnade med gevär och sprängmedel. De ska ha skjutit mot människor runtomkring. Panik utbröt i samband med skottlossningen.

AP rapporterar att minst tre av explosionerna inträffade då självmordsbombare sprängde sig själva inne på ett Starbucks-kafé. På bilder från platsen syns hur kaféets fönsterrutor blev helt utblåsta.

Samtidigt avlossade flera gärningsmän skott mot en polispostering i närheten.

Uppmaningen: Stanna inomhus

Fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i dådet, uppger indonesisk polis. Eldstrider mellan angripare och polis pågick i flera timmar, rapporterar flera internationella medier.

Flera gärningsmän har enligt medierapporter gömt sig i en närbelägen biograf. Först vid 09.30, svensk tid, kom beskedet att myndigheterna hade situationen under kontroll.

Polis uppmanade boende att hålla sig inomhus på grund av risken för nya explosioner.

Även svenska utrikesdepartementet gick ut med en uppmaning till svenskar i staden att undvika det centrala affärsområdet, inklusive Jalan Thamrin och närliggande köpcentrum.

”Svenskar i Jakarta uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar och information”, skriver UD på sin hemsida.

Det finns dock ingen information om att någon svensk skulle finnas bland de döda eller skadade.

”Härmade Parisattackerna”

Enligt indonesisk polis försökte gärningsmännen efterlikna terrordåden i Paris. Aamaaq, en ”nyhetsbyrå” med kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten, IS, uppger att en indonesisk IS-ansluten gruppering tar på sig attacken.

Beredskapen i Indonesien har varit förhöjd under de senaste veckorna. Detta efter att IS riktat ett kryptiskt hot mot landet. Terrorgruppen har sagt att en ”konsert”, som i detta sammanhang betyder ”terrordåd” skulle komma att ske.

Presidenten Joko Widodo vädjar till befolkningen att inte dra förhastade slutsatser om angreppet. Han slår dock fast att det rör sig om ett terrorattentat.

– Vår nation och vårt folk ska inte vara rädda. Vi kommer inte att låta oss besegras av dessa terrordåd. Jag hoppas allmänheten kan behålla lugnet, säger han till tv-stationen MetroTV, enligt AFP.

Indonesien har tidigare skakats av attacker från flera militanta islamistiska grupper. 2009 genomfördes bombattentat mot två hotell i huvudstaden Jakarta. Sju människor dödades och över 50 skadades. 2002 dödades över 200 människor i terrordådet på Bali, de flesta utländska turister.

ARTIKELN HANDLAR OM